Vrijwilliger in de kijker – Yvette Kemel

27 februari tot en met 7 maart is het de Week van de Vrijwilliger. Hoog tijd om een aantal vrijwilligers achter de schermen van Histories in beeld te brengen en ze luidkeels te bedanken. Maak kennis met: Yvette Kemel!

Kun je jezelf kort even voorstellen?  

Ik ben Yvette Kemel, 67 jaar. Sinds 1993 ben ik vrijwillig medewerkster bij vzw Levend Archief voor een project rond de huizengeschiedenis van Brugge. Sinds 1996 is de focus opgeschoven naar de huizengeschiedenis in de Brugse rand met focus op de deelgemeente Sint-Kruis. Ik werk nog steeds aan het invoeren van de Sestendelen (oud kadaster) van de stad voor het project Brugge voor Kaart en Huis” en help bij het ontsluiten van foto’s en prenten voor het project “Kijk op Brugge”. Sinds 1997 ben ik bovendien meewerkend lid bij vzw Brugs Ommeland in de werkgroep Heemkunde Sint-Kruis. Ik ben vervolgens in 2001 in het bestuur gestapt en van 2002 tot 2020 kwamen de taken secretaris en web- en documentatiebeheerder van de vereniging erbij.  

Wanneeren waaromben je gestart als vrijwilliger voor deartikelendatabank?  

Als documentatiebeheerder hield ik de tijdschriftencollectie van de vereniging bij. De grote collectie bevatte een schat aan informatie die weinig gebruikt werd. Daarom heb ik samen met mijn man een database in Acces gemaakt waar we de tijdschriften zijn gaan invoeren. We begonnen met het Brugs Ommeland, maar na een oproep had ik al vlug een drietal vrijwilligers die meewerkten aan het invoeren van andere tijdschriften. Later besloten we om andere heemkundige verenigingen te motiveren om zelf hun tijdschriften in te voeren. Ikzelf zou de coördinatie op mij nemen om alles in één databank te plaatsen en Bart Blomme van Heemkunde West-Vlaanderen zou ervoor zorgen dat het online kwam. Een volgende stap was een samenwerking met de provincie West-Vlaanderen, gevolgd door de samenwerking met Heemkunde Vlaanderen wat uiteindelijk een samenwerking werd met Histories. 

Wat doe je als vrijwilliger voor deartikelendatabank?  

Ik hou zelf de invoer van een 14-tal tijdschriften bij en onderhoud de correspondentie met de meewerkende heemkundige verenigingen. Op het einde van het jaar voeg ik de inbreng van heemkundige verenigingen bij de grote databank en zorg ervoor de het bij Bart Blomme komt voor een update. Elk jaar eind januari stuur ik de nieuw ingevoerde artikelen naar Histories, zodat zij ze in hun databank kunnen opnemen.  

Van waar je interesse inerfgoedpraktijken zoals cultuur van alledag, genealogie, lokaal erfgoed en metaaldetectie?  

Ik had als kind al een fascinatie voor geschiedenis. Met de tijd groeide de belangstelling voor het dagelijkse leven van onze voorouders. Wat aten ze? Hoe werd voedsel bereid? Hoe waren ze gekleed? En zo voort. 

Hoe is het om vrijwilliger te zijn in tijden van corona?  

Ik ben al een tijdje met pensioen, als vrijwilliger kun je bezig zijn en in contact staan met mensen die dezelfde passie delen. Tijdens corona verliep het contact minder via fysieke ontmoetingen maar eerder via Facebook. 

Welke ervaringen/anekdotes zullen je bijblijven aan dit vrijwilligerswerk?  

Vooral het contact met mensen. Ik heb in de loop der jaren honderden mensen leren kennen via tentoonstellingen, voordrachten, heemdagen, het op toer gaan om de databank te promoten in de beginfase enz. Ook in het documentatiecentrum kwamen regelmatig mensen over de vloer met vragen of om iets op te zoeken. Ik heb zeer leuke herinneringen aan de donderdagnamiddagen met de vrijwilligers van de heemkring. We kwamen samen om te werken, maar er was ook tijd om koffie te drinken en leuke verhalen te vertellen. Vaak had één van ons een eigen baksel mee. Het experimenteren met oude recepten voor een voordracht of tentoonstelling vond ik leerrijke en leuke ervaringen. 

Welk artikel in deartikelendatabank intrigeertje het meest?  

Het is moeilijk om er eentje uit te pikken, de databank bevat intussen 88.650 verschillende titels. Toch hebben artikels over het dagelijks leven, Brugge en haar deelgemeenten mijn voorkeur.