Basisworkshop objectfotografie – ‘Eén beeld zegt meer dan duizend woorden’

Wat?                                                                                                                                   

copyright foto: Parcum

Er wordt gezegd dat één beeld meer zegt dan duizend woorden, maar is dit wel waar? Foto’s laten ons toe dingen te herkennen, maar dan moeten dat natuurlijk wel goede foto’s zijn. Hoe pak je dat aan? Want verschillende objecten en materialen vragen een andere aanpak.

Waarom?

  • Optimalisatie van je databank: de laatste jaren wordt er steeds meer ingezet op de digitalisering van onze erfgoedcollecties. Gegevens registreren in databanken is één kant van het verhaal, maar een registratie zonder goede foto’s is niet compleet.
  • Foto’s maximaal inzetten: goede foto’s van je collectie kan je hergebruiken in je communicatie en publiekswerking, bijvoorbeeld bij erfgoedevenementen.
  • Ben jij geïnteresseerd in fotografie en wil je leren hoe je jouw erfgoedcollectie optimaal in beeld kan brengen? Dan ben je aan het juiste adres!

Wat haal je eruit?

Na deze vorming:

  • Kan je met fotografie aan de slag om je erfgoedcollectie te verrijken.
  • Heb je basisinfo verkregen over hoe je verschillende materialen en objecten uit je erfgoedcollectie het best in beeld brengt.
  • Kan je jouw beelden ook inzetten voor communicatie of publiekswerking.

Wie is de lesgever?

Lesgever Charles Strijd, ondertussen reeds enkele jaren met pensioen, werkte jarenlang als fotograaf bij het Archief van het OCMW van Gent (vandaag Stadsarchief Gent). Hier was hij verantwoordelijk voor het fotograferen en digitaliseren van (veel religieuze) objecten en oude geschriften. Daarvoor was hij werkzaam bij de Provinciale Zeeuwse Courant te Vlissingen en Terneuzen als fotojournalist, en ook als freelance fotograaf voor vele instellingen in Zeeland. Zijn opleiding als vakfotograaf volgde hij aan de Nederlandse Fotovakschool te Apeldoorn en Den Haag.

Wanneer en waar?

De workshops vinden plaats op de onderstaande data en locaties, steeds van 19u00 tot 21u30 (ontvangst vanaf 18u45). Het gaat telkens om dezelfde workshop die op verschillende locaties wordt georganiseerd. Gezien het thema is het niet mogelijk om deze vorming online te organiseren. Mochten de coronamaatregelen het niet toelaten dan zullen deze workshops op een later tijdstip hernomen worden.

  • Maandag 8 november 2021: Kasteel La Motte, Lumbeekstraat 20, 1700 Dilbeek.
    locatiepartner: Erfgoedcel Pajottenland-Zennevallei
  • Maandag 15 november 2021: STeM, Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas (er is een parking aan het museum)
    locatiepartner: Erfpunt Onroerend Erfgoed Waasland
  • Maandag 22 november 2021: OC De Coorenaar, Georges Coornaertdreef 7, 8792 Waregem
    locatiepartner: Davidsfonds Desselgem
  • Woensdag 1 december 2021: Het Stadsmus, Guido Gezellestraat 2, 3500 Hasselt
    LET OP: DEZE WORSHOP WORDT UITGESTELD NAAR EEN LATER TIJDSTIP OMWILLE VAN DE ERNSTIGE EPIDEMIOLOGISCHE TOESTAND IN VLAANDEREN!
  • Woensdag 8 december 2021: Herita, De Wolsack, Oude Beurs 27, 2000 Antwerpen
    LET OP: DEZE WORSHOP WORDT UITGESTELD NAAR EEN LATER TIJDSTIP OMWILLE VAN DE ERNSTIGE EPIDEMIOLOGISCHE TOESTAND IN VLAANDEREN!

Prijs

Erfgoedvrijwilligers en studenten genieten van het kortingstarief en betalen 5 euro. Voor alle anderen bedraagt het inschrijvingsgeld per vormingsavond 15 euro. Om erfgoedvrijwilligers voldoende kansen te geven om aan ons aanbod te participeren behouden we ons het recht voor om het aantal plaatsen voor andere deelnemers te beperken. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.

Voor wie?

Vrijwilligers die zich bezighouden met collectieregistratie en/of collectiebeheer die een basiskennis over objectfotografie wensen te verwerven om een erfgoedcollectie te digitaliseren en/of te ontsluiten. Er is geen voorkennis over fotografie vereist.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de workshop via het inschrijvingsformulier onderaan. Je kan maximum met twee per vereniging inschrijven. Vlug inschrijven is de boodschap, want er is plaats voor maximum 15 deelnemers. Tijdens (of na) de vorming ontvang je cursusmateriaal.

Organisatie en partners

Deze workshops zijn een organisatie van Erfgoed in de praktijk. Dit is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Herita, PARCUM en Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend, Nacht van de Geschiedenis,…) organiseren deze partners al een aantal jaren laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten naar aanleiding van deze erfgoedevenementen.

Praktisch

Data

08-11-2021 19:00
Dilbeek

15-11-2021 19:00
Sint-Niklaas

22-11-2021 19:00
Waregem

01-12-2021 19:00
Hasselt

08-12-2021 19:00
Antwerpen

Prijs

5 / 15 euro

Lesgever

Charles Strijd