Hoe doe je historisch onderzoek naar doodsoorzaken en epidemieën?

Vraag jij je af hoe vaak jouw voorouders met epidemieën werden geconfronteerd? Probeer je te achterhalen waaraan je voorouders overleden? Dan is deze vorming iets voor jou!  

De huidige gezondheidscrisis zorgt voor een hernieuwde aandacht voor ziekte en gezondheid in het verleden. Tijdens de vorming gaan we na hoe je kan onderzoeken waaraan mensen vroeger dood gingen. De focus ligt op de negentiende eeuw. 

In deze vorming bekijken we de historiek van de doodsoorzakenregistratie. Vanaf wanneer begon de overheid aandacht te besteden aan doodsoorzaken? Wat waren de belangrijkste doodsoorzaken waaraan mensen overleden? Hoe evolueerde het doodsoorzakenpatroon doorheen de tijd?  

We overlopen verschillende soorten bronnen die je meer kunnen leren over de doodsoorzaken in jouw streek. We duiken ook samen in enkele archiefdocumenten zodat je een eigen onderzoek kan opstarten. 

Lesgevers

Isabelle Devos en Sarah Heynssens (Vakgroep Geschiedenis, UGent) 

Wanneer en waar?

  • Zaterdag 7 mei 2022, 14u-16u30, Cultuur- en beleefcentrum De Krop (Leeszaal), Dorpsstraat 9b, Kampenhout
    i.s.m. Heemkring Campenholt 
  • Woensdag 11 mei 2022, 14u-16u30, UGent PC-klas 1.2 (ingang Plateaustraat, eerste verdieping, linkervleugel), Jozef Plateaustraat 22, Gent 
  • Maandag 30 mei 2022, 19u-21u30, Stadhuis Tielt (Koppenzaal), Markt 13, Tielt
    i.s.m. Heemkundige kring De Roede van Tielt & Familiekunde Vlaanderen regio Tielt, Archief Lokaal  Bestuur Tielt 
  • Dinsdag 21 juni 2022, 19u-21u30, OC Hartenberg, Hartenberg 19, Eigenbilzen
    i.s.m. Bilisium, Lin in het groen & Erfgoed Haspengouw 

Behalve voor de sessie in Gent is het aan te raden om een eigen laptop mee te nemen. Tijdens de vorming kan je dan meteen werken zoals je het thuis zou doen. Je wordt per twee deelnemers geplaatst. Zo is het ook geen probleem als je over geen laptop beschikt. 

Prijs

Erfgoedvrijwilligers en studenten genieten van het kortingstarief en betalen 5 euro. Voor alle anderen bedraagt het inschrijvingsgeld per vormingsavond 15 euro. Om erfgoedvrijwilligers voldoende kansen te geven om aan ons aanbod te participeren behouden we ons het recht voor om het aantal plaatsen voor andere deelnemers te beperken. Na het invullen van het inschrijvingsformulier krijg je alle gegevens voor de betaling. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.

Meer informatie? 

Contacteer Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@historiesvzw.be of op telnr. 0495 56 12 44 

Voor wie?

De vorming richt zich op iedereen die zelf onderzoek wil doen naar doodsoorzaken.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via onderstaand inschrijvingsformulier. Wanneer deze sessie volzet is, wordt gewerkt met een wachtlijst. Tijdens (of na) de vorming ontvang je cursusmateriaal. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden. 

Organisatie en partners

Deze vorming is een samenwerking tussen S.O.S. Antwerpen en Histories vzw. S.O.S. Antwerpen is een burgerwetenschapsproject waarbij vrijwilligers helpen bij de invoer, analyse en valorisatie van de rijke Antwerpse doodsoorzakenregisters. Het project wordt gefinancierd door het departement Economie, Wetenschap en Technologie van de Vlaamse Overheid. Meer lezen kan op www.sosantwerpen.be 

 

  

Praktisch

Data

07-05-2022 14:00
Kampenhout

11-05-2022 14:00
Gent

30-05-2022 19:00
Tielt

21-06-2022 19:00
Eigenbilzen

Prijs

5 / 15 euro

Lesgever

Isabelle Devos en Sarah Heynssens (Vakgroep Geschiedenis, UGent)