Op handen gedragen: studie- en contactdag over processie-erfgoed

Via het samenwerkingsverband ‘Op handen gedragen’ ondersteunen Histories, PARCUM en KADOC-KU Leuven processieorganisatoren bij de zorg voor hun erfgoed. Om de uitwisseling van kennis en ervaringen te stimuleren, organiseren we tweejaarlijks een studie- en contactdag. De volgende editie zal plaatsvinden in Antwerpen (KU Leuven Campus Carolus) op zaterdag 20 november 2021. ‘Op handen gedragen’ organiseert deze dag in samenwerking met het Bisdom Antwerpen, de Stad Antwerpen, ErfgoedLab Antwerpen en het MAS.

Deelnemers kunnen kennismaken met de nieuwe inspiratiebrochure ‘Op handen gedragen’ en met diverse processietradities in Vlaanderen. We bieden ook drie workshops aan. Thema’s zijn processies en onroerend erfgoed, processies en (boven)lokale samenwerking en het betrekken van kinderen en jongeren bij processies. In iedere workshop komen processiecomités aan het woord en is er veel ruimte voor vragen en interactie.

Na de lunch verkennen we locaties en collecties die het rijke religieuze immateriële erfgoed van Antwerpen zichtbaar maken. We ontdekken de Kapel van het Venerabel in de Onze-Lieve-Vrouwekathedraal, het erfgoed van de processie met Scheldewijding in de Sint-Pauluskerk en de traditie van de Pelgrimstafel in het Sint-Julianusgasthuis. Een andere groep bezoekt de expo’s ‘Feest!’ en ‘Leven & Dood’ in het MAS, waar ingezoomd wordt op rituelen en tradities binnen de religies van het boek en op het hindoeïstische Ganeshafestival. We sluiten de dag af met een receptie in het FelixArchief, aangeboden door de Stad Antwerpen. Iedereen die processies en hun erfgoed op handen draagt, is van harte welkom!

Klik hier voor het volledige programma en alle praktische informatie.

 

Doelgroep

Iedereen die processies en hun erfgoed op handen draagt, is van harte welkom!

Organisatie en partners

Inschrijven

Schrijf je voor 9 november 2021 in via het inschrijvingsformulier hieronder met de keuze van je workshop en geleid bezoek.
Opgelet: de plaatsen voor de workshops en geleide bezoeken zijn beperkt. Wacht niet te lang om in te schrijven.

Praktisch

Lesgever

N.v.t.

Data

20-11-2021 00:00
KU Leuven Campus Carolus, Hendrik Conscienceplein 8, 2000 Antwerpen

Prijs

25 euro