Privé: Teksten schrijven? Een fluitje van een cent!

“Ieder vogeltje zing zoals het gebekt is.” Toch?

Maar… van zodra we de pen ter hand nemen om u of een andere persoon te berichten over deze of gene gebeurtenis, dan gebeurt er – zeer ongemerkt en als vanzelf, als in: ‘automatisch’ – iets merkwaardigs, dat zich manifesteert in de schrijfattitude van de auteur van de pennenvrucht waarover sprake in het begin van deze zin – als u zich dat nog voor de geest kunt halen, in deze meanderende stroom van zichzelf uitkristalliserende taalkundige constructies-met-handvatten.

Pardon?

Uiteraard was vorige zin een voorbeeld van hoe het vooral niet moet. Maar veel mensen verstarren als ze iets moeten schrijven. Ze knauwen zenuwachtig aan hun pen, trommelen met hun vingers en rollen met hun ogen, gaan de krant lezen en vertonen ander uitstelgedrag. Als het er dan toch van komt, veranderen ze als bij toverslag van gedaante en persoonlijkheid. Ze drukken zich plotseling wollig uit, gebruiken veel en moeilijke woorden en rijgen de ene bijzin na de andere aan elkaar. Het resultaat is dan vaak een woorden- en zinnenbrij die zelfs de meest volhardende lezer afschrikt. Herkenbaar?

Maar: schrijven is ook (en vooral) een kwestie van techniek. Het goede nieuws is dat u kunt leren schrijven. We hebben het dan niet over grammaticaal correcte constructies, maar over vlot leesbare, heerlijke heldere zinnen leren formuleren. Die samen een tekst vormen die uw lezer aanspoort om iets te doen. Naar uw tentoonstelling of locatie te komen bijvoorbeeld. Of om meer informatie op te vragen. Hij of zij voelt zich aangesproken, en wil meer te weten komen over project of plannen. Dat wilt u toch ook?

In deze korte cursussen krijgt u een heleboel kant-en-klare, meteen toepasbare tips. Bovendien moet u ook echt zelf de handen uit de mouwen steken. U gaat met andere woorden aan de slag met uw eigen tekstmateriaal, en dat van anderen. Want leren schrijven doet u… al doende.

Over de docent

Roel Daenen (°1974) studeerde geschiedenis aan de UGent en de Universidade nova de Lisboa. Hij heeft een grote voorliefde voor literatuur en taal, en strips in het bijzonder. Roel werkt als manager communicatie, pers en partnership voor FARO, het Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. Hij is hoofdredacteur van twee bladen: faro en Stripgids. Daarnaast schrijft hij voor een aantal andere bladen en kranten en geeft hij ook geregeld les. Heerlijk heldere taal is een van zijn stokpaardjes.

Data en locaties

 • Maandag 25 maart Wolsack (grote zaal), Oude Beurs 27, 2000 Antwerpen
  Lokale partner: Herita
 • Woensdag 27 maart Bibliotheek Beernem (Marichalzaal), C. Marichalstraat 1, 8730 Beernem
  Lokale partner: Cultuur– en erfgoedraad Beernem
 • Maandag 1 april Engelenburcht, Kruineikestraat 3, 3150 Tildonk, Lokale partner: Belevingscentrum ’14-’18 van Provincie Vlaams-Brabant — Deze cursus is geannuleerd.
 • Dinsdag 2 april De Markthallen, Markt 2, 3540 Herk-de-Stad
 • Dinsdag 23 april Stedelijke Musea Sint-Niklaas, Zwijgershoek 14, 9100 Sint-Niklaas
  Lokale partner: SteM

Doelgroep

Dit is een cursus voor erfgoedorganisaties en deelnemers die lokaal een erfgoedevenement willen organiseren en die een basiskennis over dit thema wensen te verwerven.

Organisatie en partners

Deze cursussen zijn een organisatie van Erfgoed in de Praktijk. Dit is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Herita, Stichting Open Kerken en Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend en Nacht van de Geschiedenis) organiseren deze partners nu al een paar jaar laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten n.a.v. die erfgoedevenementen.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de workshop(s) via onderstaand inschrijvingsformulier. Deelnemen kost 5 euro per vormingsavond. Tijdens de vorming ontvang je cursusmateriaal en een drankje. Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE95 7370 4813 2958 BIC KRED BE BB op naam van Histories met als vermelding ‘teksten schrijven + naam deelnemer’. Voor meer informatie kan je terecht bij Daphné Maes op daphne.maes@historiesvzw.be of op 015/20.51.74.

Praktisch

Lesgever

Roel Daenen (FARO)

Data

25-03-2019 19:00
Antwerpen

27-03-2019 19:00
Beernem

01-04-2019 19:00
Tildonk

02-04-2019 19:00
Herk-de-Stad

23-04-2019 19:00
Sint-Niklaas