Webinar: Wat kunnen pardonbrieven betekenen voor erfgoedvrijwilligers?

Doodslag, fraude, schaking, ambtsmisbruik… wie in het Ancien Regime voor een zwaar misdrijf werd vervolgd kon hiervoor gratie vragen aan de vorst. Het Rijksarchief bewaart duizenden pardonbrieven waarin telkens het relaas van het misdrijf omstandig staat opgetekend. Deze brieven bieden zo een unieke blik op alledaagse lokale geschiedenis. Jammer genoeg zijn deze bronnen nog nauwelijks ontsloten. Het nieuwe PARDONS-project  wil daar verandering in brengen.  

In dit webinar lichten we al de sluier over de eerste resultaten. Je krijgt een impressie van de rijkdom van deze bronnen en ziet hoe jij en andere vrijwilligers kunnen helpen met de ontsluiting ervan. Op die manier draag je bij aan een grootschalig wetenschappelijk project en tegelijkertijd kan je misschien ook werken met bronnen uit je eigen dorp of regio en een eigen artikel uitwerken. 

In een eerste fase zijn vooral documenten uit het oude hertogdom Brabant online beschikbaar, maar dit aanbod wordt binnenkort uitgebreid tot de andere gewesten. 

Wanneer en waar?

Dinsdag 27 september 2022, 20u
Online

Prijs?

Gratis

Meer informatie?

Contacteer Hendrik Vandeginste op hendrik.vandeginste@historiesvzw.be of op 0495 56 12 44 of Gert Gielis op gert.gielis@arch.be.

Voor wie?

Voor iedere erfgoedvrijwilliger die pardonbrieven wil inschakelen in de lokale geschiedenis en/of familiegeschiedenis en zij die actief willen meehelpen om de bron beter te ontsluiten.

Inschrijven

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vormingsavond via onderstaand inschrijvingsformulier. Voor ons vormingsaanbod gelden onze annuleringsvoorwaarden.

Organisatie en partners

Histories, Rijksarchief, KULeuven en UCL

   

Praktisch

Data

27-09-2022 20:00
Online

Prijs

Gratis

Lesgever

Gert Gielis (Rijksarchief)