Begeleiding

Via een gevarieerd aanbod willen we de werking van erfgoedvrijwilligers rond genealogie, heemkunde, lokaal erfgoed, cultuur van alledag en metaaldetectie in Vlaanderen en Brussel versterken.

Zit je met vragen rond het beheer van je collectie? Vraag je je af hoe je jouw vereniging sterker kan maken in tijden van vergrijzing en digitalisering? Zet je graag de stap naar jongeren maar weet je niet hoe dat precies aan te pakken? Zoek je een neutrale begeleider bij het uitdenken van een visie die jouw vereniging een duurzame toekomst geeft? Of borg je een traditie en beoog je een erkenning als immaterieel erfgoed in Vlaanderen?

Voor deze en nog andere erfgoedvragen ben je bij ons aan het juiste adres!

Wanneer ons generieke dienstverleningsaanbod, bestaande uit onder andere praktijktips, vormingen of publicaties, niet voldoende zijn om een erfgoedvraag te beantwoorden of een erfgoednood aan te pakken, dan kunnen we overgaan tot een begeleidingstraject. We denken graag met jou mee en werken een traject op maat uit van jouw vereniging.

In een begeleiding gaat het, naast het bereiken van het doel, ook over het traject zelf. Gaandeweg duiken we dieper in jouw erfgoedwerking en zoeken we oplossingen voor verschillende erfgoednoden met het oog op een duurzame oplossing. Omdat zo’n traject gemodelleerd wordt naar jouw specifieke noden en maatwerk vraagt kan zo’n traject ook langere tijd duren (van enkele maanden tot een aantal jaar). Na afloop kan er een duurzamer traject worden opgestart, als daar behoefte en/of vraag naar is.

Hoe groot of klein je erfgoedplannen ook zijn, we toetsen ze graag vrijblijvend en kosteloos met je af. Neem contact met ons op via mail of telefoon en dan bekijken we samen de begeleidingsmogelijkheden.

De resultaten van de begeleidingstrajecten leiden tot nieuwe inzichten die we delen op onze website en meenemen in andere trajecten, zo werken we samen aan een sterk erfgoedzorgverhaal waarin vrijwilligers centraal staan.

Voorbeelden

Wil je weten welke begeleidingen al lopen bij Histories? Hieronder vind je een aantal voorbeelden. Geïnspireerd door één van de voorbeelden en wil je zelf ook aan de slag? Neem contact met ons op en dan bekijken we wat voor een begeleiding het beste bij jouw vereniging past.

 

Sint-Antoniusvieringen

Elk jaar rond 17 januari wordt in tal van Vlaamse dorpen een Sint-Antoniusviering georganiseerd. Honderden mensen uit verschillende verenigingen nemen …

Foto: Gilbert D'haen

Jeugdbewegingen en erfgoed

Jeugdbewegingen hebben belangrijk erfgoed opgebouwd. Nergens ter wereld zijn jeugdbewegingen zo populair als in Vlaanderen. Het zit in onze cultuur …