Expeditie schafttijd

Eind negentiende eeuw eisen en verkrijgen arbeiders behoorlijke tijd om te eten – toen waren werkdagen van 12 uur geen uitzonderingNu, anderhalve eeuw later, gaan we op zoek naar hoe die ‘schafttijd’ ondertussen is ingevuldNiet alleen de brooddoos en de inhoud ervan, maar ook hoe we die pauze invullen, vertelt ons veel over onze samenleving, de sociale verschuivingen, het ecologisch bewustzijn, de balans werk/privé, de mondialisering, enzovoort. 

Hoe ga je nu op zoek naar die verhalen? En waar moet je dan op letten?  

In deze workshop krijg je een overzicht van relevante bronnen en wordt ook mondelinge geschiedenis als onderzoeksmethode toegelichtEen goed interview is belangrijk, want het is de kern van de mondelinge geschiedenis. En interviewen lijkt misschien eenvoudig, maar het omvat veel meer dan enkel vragen stellen en antwoorden krijgen. In deze workshop krijg je deze vaardigheden mee en leer je hoe je de interviews voor jezelf en anderen bruikbaar maakt of ontsluitDe door jou  verzamelde informatie wordt in 2020 opgenomen in een tentoonstelling en een website.  

Na de workshop kan je gratis de tentoonstelling ‘Antwerpen à la carte’ bezoeken: 

De expo ‘Antwerpen à la carte’ legt de intieme band tussen de stad en voedsel bloot, van de zestiende eeuw tot in de verre toekomst. Hoe komen steden aan hun eten? Waar ter wereld komen de gewassen vandaan en hoe bereiken ze de stad? Wat eten mensen en waar kopen ze het? Gelijkt de hedendaagse keuken van vandaag nog op een keuken uit pakweg de zeventiende eeuw? En waar blijven we met al het afval? 

Lesgever 

Dr. Chantal Bisschop is stafmedewerker bij het Centrum voor Agrarische Geschiedenis (CAG) en werkt vooral rond immaterieel cultureel erfgoed en mondelinge geschiedenis.  

Doelgroep 

Iedereen die geïnteresseerd is in de lokale bedrijfsgeschiedeniszich wil vervolmaken in mondelinge geschiedenis en wil meewerken aan een publieksproject rond dit thema 

Praktisch

  • Maandag 20 januari 2020, 14u00-16u00: Museum aan de Stroom (MAS) Antwerpen  

Inschrijven 

Inschrijvingsformulier

Inschrijven is verplicht en kan tot drie dagen voor de vorming via onderstaand inschrijvingsformulier. Deelnemen kost 5 euro. Tijdens de vorming ontvang je cursusmateriaal, een drankje en kan je de expo ‘Antwerpen à la carte’ gratis bezoeken. Het inschrijvingsgeld moet worden overgeschreven op IBAN BE95 7370 4813 2958 BIC KRED BE BB op naam van Histories met als vermelding ‘expeditie schafttijd + naam deelnemer’. Voor meer informatie kan je terecht bij Frea Vancraeynest op frea.vancraeynest@historiesvzw.be of op 015/80 06 30. 

Deze cursus is een organisatie van Histories, Amsab-ISG, MAS en CAG.