Boosdoeners voor je collectie: Licht, vocht en warmte

Boosdoeners voor je collectie: Licht, vocht en warmte

Licht kan veel schade toebrengen aan je collectie. Kleuren verbleken, materialen verouderen sneller en voorwerpen kunnen te warm worden in direct (zon)licht. Grote boosdoeners zijn de ultraviolette en infrarode stralingen in het licht. Die stralingen zijn het sterkst in daglicht. Maar ook halogeenlampen geven veel ultraviolette en infrarode stralen vrij.

Ook schommelingen in luchtvochtigheid en temperatuur zijn nadelig. Ze laten papier golven, verf barsten, schilderijen afbladderen, hout kromtrekken of barsten en metaal corroderen (roesten). Nog een gevolg van (hoge) luchtvochtigheid: je krijgt overal schimmels.

Veel schade kan je eenvoudig voorkomen. Houd volgende regels in acht:

  • Probeer daglicht te weren. Gebruik lamellen, rolgordijnen, warmte- en lichtwerende vitrage, luiken of UV-werende plakfolie.
  • Vermijd direct zonlicht. Zonlicht veroorzaakt grote schommelingen in temperatuur
  • Richt lampen en spots niet direct op de voorwerpen of plaats ze tenminste vier meter verder. Gebruik liefst lampen met een lage UV-waarde (zoals gloeilampen).
  • Beperk de verlichtingsduur. Doe het licht uit als je de ruimte verlaat.
  • Zet de voorwerpen niet tegen een buitenmuur. Houd tenminste vijf centimeter afstand. Buitenmuren zijn ‘s winters vochtiger en kouder dan andere muren en ’s zomers vaak warmer.
  • Verplaats de voorwerpen niet zomaar naar een andere ruimte. Daar kan een ander binnenklimaat (luchtvochtigheid, temperatuur) heersen. En klimaatwisselingen zijn schadelijk voor de voorwerpen.
  • Zorg voor een stabiel binnenklimaat. Dus niet de verwarming of airconditioning plotseling helemaal aan of helemaal uitzetten. En open nooit zomaar een raam. Laat in de weekenden de temperatuur niet meer dan enkele graden zakken. Probeer de overgang van en naar het stookseizoen geleidelijk te laten plaatsvinden.
  • Plaats voorwerpen niet vlak bij een radiator, verwarmingsrooster, kachel, ventilator, luchtbevochtiger, lamp, elektrisch apparaat of kaars.

Door Boosdoeners voor je collectie: Licht, vocht en warmte