Een website voor je heemkring?

Veel heemkundige kringen zijn intussen al aanwezig op het internet met een eigen website. Sommige heemkundige websites zijn zeer uitgebreid, terwijl andere websites hoofdzakelijk een digitaal ‘visitekaartje’ zijn voor de vereniging. Heeft jouw heemkring nog geen eigen website? Dan loont het misschien wel de moeite om hierrond een initiatief te nemen. Terwijl tot voor enkele jaren enkel gespecialiseerde informatici een website konden bouwen, is dat tegenwoordig helemaal niet meer het geval. Er zijn nu ontelbare mogelijkheden om zonder enige technische kennis een eigen website te maken. Bovendien hoeft dit helemaal niet duur te zijn. In het bestek van dit artikel is het niet mogelijk om alle elementen te bespreken die hierbij komen kijken, maar op het internet is een massa informatie beschikbaar over hoe je een eigen website kan opzetten. Daarom beperken we ons hier tot enkele aandachtspunten.

Aangezien er zo veel mogelijkheden zijn om een eigen website te maken, is het vaak moeilijk om door de bomen nog het bos te zien. Oudere websites zijn vaak nog volledig handmatig in html-code opgesteld. Daar is niks mis mee, maar het beperkt je mogelijkheden sterk. Heb je enige technische kennis, dan zal je misschien wel een ‘content management systeem’ (CMS) willen installeren. Veelgebruikte voorbeelden van zo’n systeem zijn Joomla en Drupal. Maar ook blog-software zoals WordPress kan tegenwoordig als CMS gebruikt worden, en is vaak gebruiksvriendelijker dan de echte CMS-systemen. Heb je een abonnement bij een internet-provider, dan voorziet deze vaak een pakket om je eigen kant-en-klare website te maken. Hou je het graag eenvoudig, dan zijn er ook blog-systemen waarbij je niets moet installeren en meteen aan de slag kan. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op blogspot.com of wordpress.com. Deze blogsystemen zijn erg eenvoudig en geven een eleganter resultaat dan bijvoorbeeld bloggen.be of de blogs van SeniorenNet.

Een aanrader: Weebly
Wil je een eenvoudige website voor je heemkring in elkaar knutselen, maar heb je niet zoveel verstand van html of weinig zin om je te verdiepen in deze materie? Dan raden we je aan om eens een kijkje te nemen op weebly.com. Met Weebly bouw je – dankzij een eenvoudig drag-and-drop systeem – in een handomdraai een mooie site. De dienst is volledig gratis, inclusief webruimte en domeinnaam.
weebly.com

Tenzij je voor een ‘gehost’ systeem kiest, heb je voor je eigen website ook ruimte nodig op een server om de website te ‘hosten’. Vaak krijg je bij het afsluiten van een abonnement bij een internet-provider ook de beschikking over je eigen server-ruimte. Anders kan je bijvoorbeeld ook terecht bij vrij goedkope aanbieders zoals One.com.

Ten slotte is het interessant om een eigen domeinnaam te registreren voor de website van je heemkundige kring. Een .be-domeinnaam kost zo’n 35 euro per jaar, en zorgt ervoor dat je website gemakkelijk gevonden wordt. Een domeinnaam moet je registreren via een erkende ‘registrar’. Een overzicht hiervan vind je op dns.be. Aan deze domeinnaam kunnen dan ook de nodige e-mailadressen gekoppeld worden.

Uiteraard is de lay-out van je website van groot belang. Een aantrekkelijk design geeft een professionele indruk en zal bezoekers aantrekken, terwijl een minder geslaagde lay-out misschien net bezoekers afstoot. Hierbij speelt je eigen creativiteit natuurlijk een belangrijke rol.

Hoewel het onmogelijk is om hier dieper op in te gaan, geven we toch nog enkele aandachtspunten mee:

 • Vermijd onnodig geluid op je website. Niemand zit te wachten op een muziekje wanneer hij een website opent.
 • Vermijd het gebruik van bewegende ‘gif’- of ‘flash’-animaties. Dit zorgt voor een nodeloze vertraging bij het inladen van je website.
 • Een aparte intro-pagina (bijvoorbeeld met het logo van de vereniging en een link om door te klikken naar de website) is weinig zinvol
 • Vermijd schreeuwerige kleuren en kies voor een elegant lettertype.
 • Vermijd te veel informatie op één pagina. Zorg dat ieder onderwerp zijn eigen pagina heeft. Dat is ook makkelijker om naar te verwijzen.
 • Zorg voor een home-knop.
 • Bied documenten aan in een standaard-formaat, bijvoorbeeld een pdf-document in plaats van een word-document.
 • Hou er rekening mee dat de meeste internetgebruikers websites alleen diagonaal lezen. Plaats je langere artikels op je website, zorg er dan voor dat deze ook gemakkelijk af te printen zijn.
 • Zorg ervoor dat de contactgegevens van je vereniging duidelijk zijn opgenomen op de website.
 • Test je website uit in verschillende browsers. Niet iedereen gebruikt Internet Explorer!
 • Vermeld op de website wanneer deze voor het laatst geüpdatet werd.

Hulp nodig?
Vragen over het opzetten van een eigen website voor je heemkundige kring zijn steeds welkom bij Rob Bartholomees.

Door Een website voor je heemkring?