Metaaldetectie

 

Metaaldetectie is het zoeken van metalen voorwerpen in de ondergrond met behulp van een metaaldetector of in het water met een vismagneet. Vaak worden er archeologische artefacten gevonden en dat maakt van de metaaldetectorist een belangrijke erfgoedspeler met een grote verantwoordelijkheid.

De artefacten hebben veelal een rijke historische achtergrond. Bovendien zijn ze onderhevig geweest aan verschillende weersomstandigheden, waardoor de archeologische context soms moeilijk te achterhalen is. Hoe ga je dan het best om met zo'n vondsten? Histories biedt vormingen, begeleidingen en advies aan voor ieder die zich bezighoudt met of belangstelling heeft voor metaalvondsten. Dit betekent dat niet alleen metaaldetectoristen, maar ook erfgoedverenigingen en andere geïnteresseerden bij ons terecht kunnen. In ons aanbod vind je informatie terug over hoe je je vondsten registreert, reinigt, bewaart en determineert. Verder kan je hier ook interviews lezen met verschillende metaaldetectoristen, die hun ervaringen, alsook praktische tips delen.

 

Ontdek snel wat Histories jou te bieden heeft!

Ga snel naar

EHBMAanbodInterviewsFAQ's

EHBM: Eerste Hulp Bij Metaaldetectie

Eerste Hulp Bij Metaaldetectie! Soms is het niet altijd duidelijk wat kan en wat niet kan. Waar mag je met je metaaldetector aan het werk gaan? Aan welke voorwaarden moet je voldoen vooraleer je mag beginnen? Hoe ga je het best in de praktijk te werk?

Met EHBM proberen we een antwoord op al je vragen te formuleren! Zo willen we je wegwijs maken in de regelgeving van het Agentschap Onroerend Erfgoed, maar geven we je ook allerlei handige tips voor je metaalvondsten.

 

 

Aanbod

Vormingen

Histories inspireert, informeert en ondersteunt erfgoedvrijwilligers met een gevarieerd vormingsaanbod. Vormingen kunnen zowel op eigen initiatief als in overleg en samenwerking met andere actoren georganiseerd worden. Naast fysieke vormingen voorzien we ook online vormingen waarvan een deel kan herbekeken worden.

Hou deze pagina steeds in de gaten voor komende vormingen rond metaaldetectie of schrijf je in op onze nieuwsbrief.

Afgelopen vormingen:

Komende vormingen:

Wil je toch liever een algemene vorming volgen of ben je ook geïnteresseerd in heemkunde, genealogie en/of cultuur van alledag? Bekijk dan ons ruimer aanbod:

 

Advies

Histories staat klaar met advies rond registratie, onderzoek, beheer, sensibilisering, vrijwilligers werven en tal van andere aspecten. Interesse, een vraag of een concreet idee? Contacteer dan anouk.hazelof@historiesvzw.be

 

Begeleiding

Vraag je je af hoe je jouw vereniging sterker kan maken in tijden van vergrijzing en digitalisering? Zet je graag de stap naar jongeren maar weet je niet hoe dat precies aan te pakken? Zoek je een neutrale begeleider bij het uitdenken van een visie die jouw vereniging een duurzame toekomst geeft?

Voor deze en nog andere erfgoedvragen ben je bij Histories aan het juiste adres!

Wanneer ons generieke dienstverleningsaanbod, bestaande uit onder andere FAQ’s, vormingen of publicaties, niet voldoende zijn om een erfgoedvraag te beantwoorden of een erfgoednood aan te pakken, dan kunnen we overgaan tot een begeleidingstraject. We denken graag met jou mee en werken een traject op maat uit van jouw vereniging.

 

 

FAQ's

Heb je na het doornemen van de EHBM nog niet alle nodige informatie teruggevonden? Neem dan een kijkje tussen onze veelvoorkomende vragen!