De impact van corona op erfgoedvrijwilligers en -verenigingen

De huidige coronacrisis heeft grote gevolgen voor de hele samenleving. Al onze aandacht gaat naar het snel onder controle krijgen van het virus, maar als Histories vzw waren we ook bezorgd over hoe het met de erfgoedvrijwilligers en verenigingen gaat, en welke impact de lockdownmaatregelen hebben op de beleving van tradities en het organiseren van erfgoedactiviteiten. Daarom maakten we je attent op een bevraging over dit thema door de belangenbehartiger Overleg Cultureel-Erfgoed (OCE). Als Histories zijn we verheugd om vast te stellen dat jullie massaal hebben gereageerd en jullie stem lieten horen. Ruim 200 van de 333 ingevulde vragenlijsten waren afkomstig van onze gemeenschappen. We hebben al deze antwoorden en de mails en telefoontjes die we ontvingen in de week van 20 april 2020 met veel aandacht geanalyseerd en de krachtlijnen samengevat in een document dat we overmaakten aan OCE en de Vlaamse overheid. Deze analyse vind je hier.

Als dienstverlenende organisatie voor erfgoedvrijwilligers heeft Histories ook gezocht naar antwoorden. We kunnen niet op alle genoemde uitdagingen een antwoord bieden, maar we zetten de noden van vrijwilligers mee op de agenda én we zoeken graag mee naar oplossingen.

Alle medewerkers van Histories staan hiervoor klaar: via mail, telefoon of videochat beantwoorden we graag jouw vragen. Veel gestelde vragen en nuttige links plaatsen we op deze dynamische pagina op onze website.  Soms kan het ook nuttig of gewoon fijn zijn om met vak- en lotgenoten te kunnen praten: om ideeën en tips uit te wisselen, maar evengoed voor die babbel die we nu zo erg moeten missen. Histories faciliteert graag dergelijke gesprekken onder collega’s: we zetten een digitaal platform klaar en kunnen modereren indien nodig. Vangen we iets op waar we samen aan kunnen werken, dan gaan we hiermee aan de slag. Wens je zo’n groepsgesprek? Geef ons dan een seintje!

Corona drukt ons met de neus op de feiten: digitaal is meer dan ooit het nieuwe normaal. Om onze vrijwilligers te versterken in het gebruik van digitale tools en media biedt Histories specifieke vorming. Zo is er in het najaar een nieuwe editie van Erfgoed in de praktijk over welk medium je het best gebruikt om je erfgoedactiviteit (digitaal) kenbaar te maken. En we werken aan een webinar over digitale vergadertools. Een respondent verwoordde het treffend: “We worden geconfronteerd met een unieke crisissituatie, zitten er middenin en zullen misschien pas achteraf, met wat meer afstand, nog belangrijke conclusies moeten trekken, die we nu over het hoofd zien.” Daarom volgt Histories de ontwikkelingen in de sector verder op. We blijven geïnteresseerd in jouw ervaringen, verhalen en cijfers. Evengoed zijn we benieuwd naar nieuwe tradities of goede praktijken die ontstaan zodat we ze kunnen delen en leren van elkaar.

Afbeelding via Pixabay