Een golf van digitalisatie bij het Rijksarchief

Omdat ook de leeszalen van vele archieven de afgelopen maanden lang gesloten bleven, leek het even een moeilijke periode te worden voor archiefonderzoek. Toch bleek al snel dat vele archiefinstellingen, waaronder het Rijksarchief, handig van de situatie gebruik maakten om nog meer onderzoek op afstand mogelijk te maken. Een overzicht:

Let zeker op het feit dat je ingelogd bent op de website van het Rijksarchief om het volledige overzicht aan digitale bronnen te kunnen zien.

In april kwam al een hele reeks documenten nieuw online:

Halfweg juli ontvingen we bericht dat de stadsrekeningen van Brugge (1406-1787) online beschikbaar stonden en dat nog heel wat Ancien Régime rekeningen van tal van gemeenten zullen volgen. Een grote hulp om het economische en culturele leven doorheen de eeuwen te verkennen. Een andere aanrader voor wie al met deze bronnen te maken kreeg: ook de dossiers van de hinderlijke inrichtingen behandeld door de provincie Oost-Vlaanderen uit de periode 1851-1870 staat sinds kort online.

Door de veelheid aan bronnen, mogen we van geluk spreken dat er ook heel wat inventarissen digitaal beschikbaar werden gesteld. Voor de hinderlijke inrichtingen zien we bijvoorbeeld een nadere toegang voor de periode 1871-1900. De dossiers zelf inkijken lukt hier (nog) niet, maar het kan helpen bij doelgerichter zoeken ter plaatse.

We kijken met plezier uit naar nog meer digitaliseringnieuws, want (online) toegankelijkheid en transparantie in archieven en bronnenmateriaal kunnen we alleen maar toejuichen.