Floraliën Gent op Inventaris van immaterieel cultureel erfgoed

Floraliën Gent
Minister van Cultuur Jan Jambon besliste op 18 december 2019 om Floraliën Gent toe te voegen aan de Inventaris van het immaterieel cultureel erfgoed. Deze erfgoedgemeenschap kon hiervoor rekenen op advies en begeleiding van Histories. Daarnaast plaatste de minister ook acht andere praktijken op het Register van inspirerende voorbeelden rond het borgen van immaterieel erfgoed.

Floraliën Gent

De Gentse Floraliën worden, sinds 1873, vijfjaarlijks georganiseerd door de Koninklijke Maatschappij voor Landbouw en Plantkunde (KMLP) in Gent. Wat begon als een wedstrijd waar siertelers hun mooiste planten en bloemen lieten zien is intussen uitgegroeid tot een groots, artistiek bloemen- en plantenfeest, met een tiendaagse internationale tentoonstelling in samenwerking met de bloemen- en plantensector.

Tussen elke editie ondersteunt de KMLP tal van activiteiten zoals bloementapijten, bloemen- en plantententoonstellingen in binnen- en buitenland alsook de werking van een ‘Community’. Deze erfgoedgemeenschap wil bijdragen tot het geluk en het welzijn van de mens door te inspireren en te ondersteunen in de behoefte aan een gezonde, natuurlijke leef- en werkomgeving, deze te creëren en in stand te houden. Daarom stimuleren en promoten ze de horticultuur, het veredelen en telen van alle mogelijke tuinbouwproducten, van snijbloem tot boom, eetbaar en niet-eetbaar, en hun toepassingen.

Meer informatie vind je op het platform voor immaterieel erfgoed of op de website van de Gentse Floraliën.

Inventaris Vlaanderen

De Inventaris Vlaanderen van het Immaterieel Cultureel Erfgoed geeft een overzicht van niet-tastbaar erfgoed: gewoontes en gebruiken, kennis en praktijken in Vlaanderen die ‘geborgen’ worden. Borgen is zorgen: het is bewust actie ondernemen om te zorgen dat mensen het erfgoed kennen en dat nieuwe generaties zin krijgen om eraan bij te dragen.

Achter dit immaterieel erfgoed staan de ‘erfgoedgemeenschappen’. Naast het uitvoeren van de traditie zelf, engageren deze mensen zich voor een duurzame erfgoedzorg. Ze ondernemen actie om ervoor te zorgen dat het erfgoed aan volgende generaties kan worden doorgegeven.

Lees meer in Histories Magazine: Een nieuwe inventaris voor cultureel erfgoed in Vlaanderen.

Register als nieuw beleidsinstrument

Hoe we ons immaterieel erfgoed borgen, kan je leren van elkaar. Daarom bundelt het Register van inspirerende voorbeelden acties en programma’s voor een periode van drie jaar. Het is daarbij de bedoeling dat anderen inspiratie kunnen halen uit deze dynamische lijst.

Vorig jaar kon je een nominatie insturen voor het Register. Op advies van een expertencommissie koos de minister daaruit acht praktijken. Deze zijn gespreid over heel Vlaanderen en tonen aan dat heel diverse organisaties bezig zijn met immaterieel erfgoed: van professionele erfgoedorganisaties zoals musea en erfgoedcellen, tot gemeentebesturen en vrijwilligers.

De acht inspirerende voorbeelden zijn:

  • Erfgoedfestival Alles es Just (Schaarbeek)
  • Dia de los Muertos in het MAS (Antwerpen)
  • Initiatieven in Dendermonde in aanloop naar de Ros Beiaard-ommegang in 2020: B-Rossen en Wildemanloop met Dendermondse pijnders
  • Handmade in Brugge
  • Zaghareet Clubs
  • Stage vakwerk van het Museum voor de Oudere Technieken (Grimbergen)
  • Das de Puppe van Draadpoppentheater
  • Het Hessels Ouër: dialectbijeenkomsten in Het Stadsmus (Hasselt)

Meer weten?

Wil je op de hoogte blijven van de acties van Histories rond immaterieel erfgoed, volg dan zeker onze nieuwsbrief. Voor vragen of begeleiding kan je bij Histories terecht bij Frea Vancraeynest via frea.vancraeynest@historiesvzw.be.

Bronnen

https://www.mynewsdesk.com/nl_be/departement-cultuur-jeugd-en-media/pressreleases/floralien-gent-geplaatst-op-inventaris-vlaanderen-van-het-immaterieel-cultureel-erfgoed-2957680
https://faro.be/blogs/elien-doesselaere/floralien-gent-op-inventaris-vlaanderen-van-het-immaterieel-cultureel

Foto via Gentse Floraliën 2010 in Flanders Expo. Donarreiskoffer via Wikimedia CommonsCC BY 3.0