Geversheiligen: Sint-Maarten en Sinterklaas

Foto: Sander van der Wel (CC BY-SA 2.0).

Op 11 november vieren we Sint-Maarten en op 6 december deelt Sinterklaas snoep en speelgoed aan kinderen uit. Sommige kinderen hebben dubbel geluk: ze krijgen zowel Sint-Maarten als Sinterklaas over de vloer.

Sint-Maarten en Sinterklaas lijken vaak als twee druppels water op elkaar. Allebei hebben ze een lange witte baard en dragen ze een rode mantel, een hoge mijter en een staf. Toch zijn de tradities rond beide geversheiligen niet dezelfde. Sint-Maarten wordt op verschillende manieren gevierd, afhankelijk van de streek. In Beveren-Waas kleedt Sint-Maarten zich niet als bisschop, maar als Romeinse soldaat. Hij trekt met een gigantische stoet doorheen de stad. Nadien wordt er ‘gegrield’. Honderden kinderen verzamelen dan op de markt om te graaien naar snoepgoed dat uit ramen en deuren wordt geworpen.

In de nacht van 5 op 6 december komt de Sint langs. Al weken kijken kinderen uit naar deze bijzondere dag. ’s Avonds zetten ze hun schoentje klaar met een wortel, een raap en enkele klontjes suiker voor het paard van Sinterklaas. Er worden sinterklaasliedjes gezongen en de kinderen kruipen nieuwsgierig hun bed in. Wat zou de Sint vannacht toch brengen? Veel kinderen slapen die nacht niet goed en worden wakker omdat ze het paard van Sinterklaas op het dak hebben gehoord.

Wil je meer weten over Sint-Maarten en Sinterklaas? Waarom Sint-Maarten soms gekleed is als soldaat? Benieuwd naar de herkomst van Sinterklaas? Ontdek meer informatie in onze rituelendatabank: