Gidsen en rondleiden in coronatijden

Tijdens gidsbeurten of rondleidingen kom je met andere mensen in contact en dat is tijdens de coronacrisis niet vanzelfsprekend. Onder welke voorwaarden mag je nog rondleidingen organiseren? Waar moet je rekening mee houden? Deze vragen leven bij alle musea en andere erfgoedorganisaties die hun activiteiten opnieuw willen opstarten. Daarom organiseerde FARO begin deze maand een infosessie over dit onderwerp. Wij doken in het verslag en haalden er de belangrijkste punten voor erfgoedvrijwilligers uit.

A \ Welke maatregelen moet je volgen?

Door de veelzijdigheid van regio, doelgroep en activiteiten tijdens een rondleiding is er geen eennduidige lijst van maatregelen die een musea of gidsenwerking kan volgen. Je moet daardoor verschillende bronnen raadplegen en voor jouw eigen specifieke werking de relevante subteksten doornemen. Welke dat zijn, sommen we hier even op.

Eerst en vooral zijn er de algemeen geldende overheidsmaatregelen en adviezen van de Nationale Veiligheidsraad. Bijkomend kan jouw provinciegouverneur of lokaal bestuur extra maatregelen opgelegd hebben, die je bijgevolg ook in acht moet nemen. Vervolgens is het belangrijk om te kijken naar relevante sectoradviezen: plan je een rondleiding voor scholen dan moet je het sectoradvies voor het onderwijs in acht nemen, bied je nadien ook de mogelijkheid om het museumcafé of de shop te bezoeken dan bekijk je ook best het advies voor de horeca en winkels.

Op basis van deze bronnen kan je de maatregelen voor jouw museum of gidsenwerking opstellen. Let wel op dat de lokale kleurencode kan veranderen en eventueel snel strengere maatregelen met zich mee kan brengen. Je volgt de situatie en adviezen dus best goed op. Heeft je organisatie een preventieadviseur, dan maak je ook best samen met hem/haar een risicoanalyse van je rondleiding op.

B \ Structurele maatregelen

Los van de regio en doelgroep waarin je een rondleiding of activiteit organiseert, zijn er ook regels die je standaard hoort te volgen om de verspreiding van het Covid-19 virus tegen te gaan.

  • Mondmaskers zijn verplicht voor volwassenen en kinderen ouder dan 12 jaar, en dit in musea en op drukke plaatsen (binnen en buiten). Voor rondleidingen zijn ze dus verplicht. Als museum kan je ook beslissen om min-12-jarigen een mondmasker te laten dragen, maar voorlopig is dat een weinig voorkomend fenomeen. De doorzichtige face shields (of venstermaskers) daarentegen zag je de voorbije maanden steeds vaker, maar mogen enkel om medische redenen gedragen worden. Of hierop een uitzondering gemaakt kan worden voor gidsen wordt momenteel nog onderzocht.
  • Afstandsregels: de social distancing–regels vragen om anderhalve meter afstand te houden van iedereen die niet tot je bubbel behoort. Voor een zittend publiek geldt minimaal één meter afstand naar het sectoradvies cultuur, en ook dit voor iedereen die niet tot dezelfde bubbel hoort.
  • Groepsgrootte en –samenstelling: lagere scholen mogen in code geel een museum bezoeken. Voor middelbare scholen zijn er voorlopig geen buitenschoolse activiteiten toegelaten, met uitzondering van ‘observatieactiviteiten en praktijklessen op verplaatsing in het kader van de opleiding’. Een vrij bezoek zonder rondleiding kan je hen op die manier wel toelaten, mits ze dezelfde regels volgen als individuele (volwassen) bezoekers inzake mondmaskers en social distancing. Voor volwassenen en andere individuele bezoekers roept Toerisme Vlaanderen op om alle groepen te beperken tot 20 personen en het mengen van generaties te vermijden.
  • Reservaties en contact tracing: individuele bezoekers en groepen zijn momenteel verplicht om hun rondleiding op voorhand te reserveren. Ze moeten hierbij ook één contactpersoon aanduiden, wiens gegevens minstens twee weken bewaard blijven voor eventuele contact tracing bij besmetting. Ten slotte is het ook belangrijk dat je als organisatie of museum één officieel aanspreekpunt aanstelt, die deze en andere maatregelen opvolgt.

C \ Specifieke maatregelen

Verder kregen de deelnemers van de sessie ook nog de kans om zelf vragen te stellen, zoals ‘hoe kan je drukte vermijden tijdens rondleidingen?’, ‘is een gids met mondmasker en voldoende afstand wel goed verstaanbaar?’ en ‘wat met materialen tijdens (scholen)rondleidingen?’. Het antwoord op deze en meer vragen kan je lezen in het verslag van de sessie.

Lees hier het volledige verslag.

Ook andere artikels en maatregelen rond erfgoedwerking in coronatijden kan je lezen op onze coronapagina.

Vond je toch niet het antwoord op je vraag? Mail ons op info@historiesvzw.be en wij zoeken het samen met jou uit!