Help lokaal, alledaags of genealogisch erfgoed zichtbaarder te maken op Wikipedia!

Erfgoedvrijwilligers schrijven graag, dat is geweten. Ze doen dat in een tijdschrift of jaarboek, op hun website en … ook op Wikipedia? Wie echt de ambitie heeft om zijn erfgoed bij een breed publiek bekend te maken, kan niet om Wikipedia heen. Toch?

Mensen zoeken én vinden tegenwoordig heel veel informatie op Wikipedia: dat is algemeen geweten. Deze informatie wordt geleverd door vrijwilligers en staat altijd gratis ter beschikking. Toch merken we dat erfgoedvrijwilligers vaak niet staan te springen om een bijdrage te leveren. Koudwatervrees?

Geen leden meer

Als belangrijkste tegenargument wordt regelmatig aangehaald dat, als alle informatie online staat, mensen geen reden meer hebben om lid te worden van je vereniging. Dat de digitale omwenteling uitdagingen meebrengt voor uitgevers van tijdschriften of boeken kunnen we niet ontkennen. Maar in het argument zit een misvatting verborgen. Een tijdschriftartikel bevat namelijk niet dezelfde informatie als een encyclopedisch artikel. Het is zeker niet de bedoeling om de inhoud van je tijdschrift zomaar, en zonder meer, te kopiëren naar Wikipedia.

Dit onderscheid sterkt ons in de overtuiging dat Wikipedia, in plaats van een gevaarlijke concurrent, wel eens een interessante (en complementaire) bondgenoot kan zijn voor je vereniging om een breed en divers publiek warm te maken voor je erfgoed. Een Wikipediapagina heeft immers bronverwijzingen nodig, en die kunnen ook verwijzen naar het tijdschrift of de website die je vereniging publiceert.

Onbekend maakt onbemind 

‘Ja maar’, horen we dan. ‘Ik heb daar geen tijd voor want ik heb nu al te weinig tijd voor mijn vereniging. En ik weet niet eens hoe ik daaraan moet beginnen. Ik heb ook al gehoord dat de vrijwilligers achter Wikipedia je bijdrage kunnen verwijderen, waardoor al je inspanningen voor niets zijn geweest.’

Aan tijd kunnen we je jammer genoeg niet helpen. Maar aan de overige problemen wil Histories, in samenwerking met Wikimedia België, graag een mouw passen. Wil je graag starten op Wikipedia maar weet je niet hoe eraan te beginnen? Kan je wat begeleiding of cursus gebruiken? Laat het ons weten! Heb je al ervaring met Wikipedia? Positief/negatief? Deel ze gerust, we zijn er zeer benieuwd naar! We staan namelijk te popelen om jullie te begeleiden in deze boeiende ontdekkingsreis om samen erfgoed meer zichtbaarheid te geven op Wikipedia!

Interesse of vragen? Mail Rob Bartholomees via rob.bartholomees@historiesvzw.be