Herbeleef ‘Familiegeschiedenis vandaag en morgen’

Hoe ziet familiegeschiedenis er vandaag uit en hoe gaan we er morgen mee aan de slag? Tijdens het digitale Histories-event ‘Familiegeschiedenis vandaag en morgen’ op 16 april 2021 lichtten diverse experten recente evoluties toe. Histories stelde zelf voor het eerst het nieuwe www.familiegeschiedenis.be voor, dat in mei 2021 gelanceerd wordt. Het programma viel duidelijk in de smaak. De meer dan 250 deelnemers en een goed gevulde wachtlijst zijn daar het overduidelijke bewijs van! Via onderstaand verslag en beeldmateriaal kan je alles nog eens herbeleven.

Inhoud:

Annelies Coenen: ‘Preview: een nieuwe genealogische zoekomgeving bij het Rijksarchief’

Annelies Coenen gunt ons een blik op de nieuwe genealogische zoekomgeving van het Rijksarchief. Ontdek samen met haar in primeur de vele nieuwigheden!

Wil je de nieuwe zoekomgeving zelf al eens uittesten? Dat kan, maar enkel in het Rijksarchief zelf en mits reservatie. Hou de komende maanden zeker de website en de nieuwsbrief van het Rijksarchief in de gaten en mis de lancering van de nieuwe genealogische zoekomgeving niet.

 

Maarten Larmuseau: ‘De genetische revolutie in genealogie’

Moet je vandaag de dag een DNA-test doen om een volwaardig genealogisch onderzoek uit te voeren? Maarten Larmuseau nuanceert blitse reclamestunts voor commerciële ‘doe-het-zelf-DNA-kits’. DNA kan heel wat inzichten bieden in je familiegeschiedenis, mits dit gebeurt aan de hand van een uitgekiende strategie en een goed onderbouwde onderzoeksvraag. Aan de hand van enkele voorbeelden legt Maarten uit hoe je zo’n onderzoeksvraag kan opstellen en wanneer genetische genealogie een meerwaarde biedt.

 

Peter Eyckerman: ‘Digitale restauratie van familiefoto’s dankzij AI’

Peter Eyckerman maakt je wegwijs in de wereld van het automatisch restaureren van oude foto’s met behulp van artificiële intelligentie. Peter licht verschillende websites toe waar je familiefoto’s, of andere beelden, kan restaureren. Verbleking oplossen, beschadigingen wegwerken, foto’s verscherpen, beelden inkleuren en het animeren van oude foto’s: het kan allemaal!

 

Nadia Nsayi: ‘Dochter van de dekolonisatie‘

Nadia Nsayi spreekt over haar boek ‘Dochter van de dekolonisatie’ (EPO Uitgeverij, 2020), een meeslepend verhaal waarin haar eigen familiegeschiedenis en de relatie tussen België en Congo samenkomen. Onder andere de verschillende bronnen die een hulp waren in het onderzoek naar haar familieverleden komen aan bod. Het is tegelijk een verhaal over een zoektocht naar identiteit en een mogelijke inspiratie voor anderen in een gelijkaardige situatie.

 

Luc Chalmet: ‘Op bewijs gebaseerde genealogiesoftware’

In bronnen zoals bidprentjes, mondelinge overleveringen, geboorteakten kunnen tal van fouten geslopen zijn. Luc Chalmet wijst dan ook op het belang van een kritisch oog tegenover de bronnen die worden aangewend in genealogisch onderzoek.

Vervolgens haalt hij verschillende stamboomprogramma’s aan en zet hij het programma ‘Centurial’ in de verf. Uniek aan dat programma is dat het vertrekt vanuit de invoer van bronvermeldingen alvorens over te gaan tot conclusies.

 

Diane De Keyzer: ‘Oeps… een vondeling in mijn stamboom!’

Diane De Keyzer vertelt over haar boek ‘De vondelingen’ (Pelckmans, 2020) en hoe het een aanvulling vormt op haar oeuvre. De schrijfster gaat verder in op de losse eindjes die kunnen voorkomen in een stamboom. Is er een mogelijke vondeling in de familie? Of een verlaten kind? Diane vertelt over haar eigen ervaring naar het zoeken van een mogelijke vondeling – Philippus De Keyzer – in haar familiegeschiedenis.

 

Thijs Dekeukeleire en Davy Verbeke stellen de nieuwe familiegeschiedenis.be voor!

Inhoudelijk én vormelijk kreeg de website familiegeschiedenis.be een grondige update. De vernieuwde website is een project van Histories, in samenwerking met Familiekunde Vlaanderen en het Instituut voor Publieksgeschiedenis (UGent), met medewerking van het Rijksarchief. Thijs en Davy geven een exclusieve preview, in afwachting van de officiële lancering in mei 2021. Inhoudelijk kreeg de website er heel wat bronnen bij. Zo is er de toevoeging van een handleiding om interviews af te nemen, die iedereen aanzet om hun eigen familiegeschiedenis te verkennen.

Foto via Unsplash