Kwartetspel overgangsrituelen

Volwassen worden is een bijzonder moment in de levenscyclus van iedere persoon. Iedereen wordt ooit volwassen, maar we beleven dat moment allemaal op een andere manier. Vaak bestaat deze overgang uit allerlei rituelen: een reeks handelingen met een speciale betekenis. Deze ‘rites de passage’ kunnen erg verschillen tussen families, maar ook tussen culturen, gemeenschappen en religies. Met dit kaartspel leer je 24 voorbeelden uit alle hoeken van de wereld kennen.

Kom te weten wanneer jongens voor het eerst naar de goeroeschool gaan in het hindoeïsme, hoe de meisjes bij de Kuna Indianen volwassen worden en welke school-gerelateerde ceremonies kinderen en jongeren in de Russische cultuur beleven. Het doel van het spel is om zoveel mogelijk kwartetten te verzamelen! Speel je mee?

Praktisch

Het kwartetspel kan je met twee tot zes spelers spelen en duurt ongeveer 30 minuten. We raden aan om dit spel te spelen met kinderen vanaf elf jaar.

Download hier de spelregels en de informatiebrochure.
Download hier de kwartetkaarten.

Veel speel- en ontdekkingsplezier!

Ook voor in de klas!

Kinderen maken overgangsrituelen ook mee, ze zetten de stap van kindertijd naar volwassenheid wanneer ze op twaalfjarige leeftijd de deur van de lagere school achter zich dichttrekken. Ga samen met je klas op ontdekking hoe volwassen worden eraan toe gaat in verschillende culturen, gemeenschappen en religies. Wil je graag meer informatie voor het gebruik van dit spel in de klas? Aarzel niet om ons te contacteren via frea.vancraeynest@historiesvzw.be

Meer weten over rituelen?

Histories werkt rond rituelen, tradities en sociale praktijken die actief beleefd worden in de samenleving vandaag. Overgangsrituelen maken hier een belangrijk deel van uit. Naast dit kwartetspel zet Histories ook in op deze thema’s in een rituelendatabank. Wil je meer weten over rituelen in het algemeen of specifiek over overgangsrituelen? Neem dan contact op met ons via frea.vancraeynest@historiesvzw.be.