Nieuw onderzoeksproject wil Vlamingen laten kennismaken met hun ‘voormoeders’

Op maandag 2 maart werd het startschot gegeven van MamaMito, een nieuw citizen science-project. Het doel is dat zoveel mogelijk Vlamingen hun moederlijke stamlijn opstellen en kennismaken met hun ‘voormoeders’. Deze informatie is van belang voor verder biologisch en genetisch onderzoek. Het project wordt geleid door Histories vzw en KU Leuven, in samenwerking met VUB, meemoo (Vlaams Instituut voor het Archief) en Familiekunde Vlaanderen.

Voormoeders

In stamboomonderzoek beperken veel mensen hun speurtocht tot de vaderlijke lijn of de stamlijn van de familienaam. Daar wil MamaMito verandering in brengen. ‘Op dit moment gaat veel aandacht naar onze voorvaders, maar onze familiegeschiedenis wordt uiteraard ook gevormd door onze voormoeders’, zegt genetisch genealoog Maarten Larmuseau (Histories vzw en KU Leuven). Dat het woord ‘voormoeder’ zelfs niet in het Van Dale woordenboek is opgenomen, illustreert dat zij vaak verborgen blijven. ‘Het is natuurlijk een stuk moeilijker om de moederlijke stamlijn – van jouw moeder naar haar moeder naar haar moeder en zo verder – op te stellen omdat de familienaam elke generatie verandert. Daarom willen we met dit project voor de nodige ondersteuning zorgen.’

Geïnteresseerde deelnemers vinden via de website van het project allerhande tips en bronnen om zelf aan de slag te gaan. Verder zullen er ook verschillende lezingen plaatsvinden om Vlamingen warm te maken voor de zoektocht naar hun ‘voormoeders’.

Genetisch onderzoek

Op basis van de stambomen die de deelnemers opstellen worden uiteindelijk 200 koppels geselecteerd: allemaal duo’s die een verre voormoeder met elkaar gemeen hebben. Deze koppels worden vervolgens uitgenodigd voor een kosteloos genetisch onderzoek.

‘Dit onderzoek zal zich toespitsen op het mitochondriaal DNA: dat is belangrijke genetische informatie die enkel via de moeder wordt overgedragen’, legt Maarten Larmuseau uit. ‘Op deze manier kunnen wij als wetenschappers meer te weten komen over de genetische variatie in het mitochondriale DNA tussen en binnen families in Vlaanderen. En tegelijkertijd komen de deelnemers meer te weten over hun eigen afkomst en familiegeschiedenis, een win-win dus.’

Meer informatie

  • Ontdek het allemaal op www.mamamito.be
  • MamaMito is een van de citizen science-projecten die steun krijgt van het Departement EWI (Economie, Wetenschap en Innovatie) van de Vlaamse overheid. Het project is een samenwerking tussen KU Leuven, Histories vzw, VUB, meemoo (Vlaams Instituut voor het Archief) en Familiekunde Vlaanderen.
  • Contact: info@mamamito.be