Nieuwe BIS-medewerker ICE in het team: Lise Ruts

Een ideale start als cultuurliefhebber

Lise is afgelopen zomer afgestudeerd als kunstwetenschapper en archeoloog aan de Vrije Universiteit in Brussel. Ze koos deze studie omdat dit volledig aansluit bij haar interesses. Als je haar zou vragen waar ze het liefst vertoeft, zal ze met een hoop enthousiasme ‘musea’ antwoorden. De voorbije jaren heeft ze dit dan ook enorm veel mogen doen in het kader van haar studie. Toch heeft Lise tijdens haar studie ondervonden dat de achterliggende betekenis van een object of het groter plaatje van een cultuur bijzonder leerrijk en interessant kan zijn. De vertaling van een brok informatie (van een ritueel, een cultuur of een kunstwerk) tot een coherent geheel omvormen dat een breed publiek kan verstaan, is een creatieve uitdaging die Lise niet uit de weg gaat.

Haar studies sloot ze af met een onderzoek naar de eigenheid van een fotografietentoonstelling. Dit onderzoek verliep niet van een leien dakje tijdens dit coronatijdperk, al is Lise op een creatieve (digitale) manier omgesprongen met obstakels zoals de sluiting van musea en bibliotheken. Dit onderzoek bood haar een kritische en actuele visie binnen de tentoonstellingspraktijk van fotografie. Dankzij dit onderzoek kon ze nog sterker de aspecten van de achterliggende betekenis van een tentoonstelling ontdekken. De relatie tussen publiek, indrukken en het capteren van verhalen interesseren Lise enorm en ze zal wellicht veel mogen ontdekken op dat vlak bij Histories!

Lise is enorm enthousiast om het team van Histories te mogen versterken. In het kader van haar BIS zal ze aan de slag gaan met Immaterieel Cultureel Erfgoed (ICE). Ze zal onze stafmedewerkster Frea helpen met de begeleidingen van verschillende uiteenlopende ICE-dossiers: van de Gentse Feesten tot de Reuzencultuur en het Schutterserfgoed. Daarnaast zal ze de reuzendatabank en de rituelendatabank onder de loep nemen en actualiseren. Naast deze inhoudelijke opdrachten zal Lise haar creatieve kijk kunnen toepassen op verschillende projecten, een ideale combinatie en een uitdagend takenpakket zoals ze zelf zegt! Op die manier hoopt ze met deze kans een stevig fundament te creëren in haar carrière binnen de cultuurwereld.

Welkom bij het team Lise en veel succes!

Je kan Lise bereiken op lise.ruts@historiesvzw.be.