Tijdelijk nieuw in het team: Lisanne Renes

Lisanne Renes zal in het kader van een beroepsinlevingsstage (BIS) rond immaterieel erfgoed het team van Histories gaan ondersteunen. Ze zal zich voornamelijk bezig houden met het actualiseren en aanvullen van de rituelendatabank die naar de website van Histories overgezet wordt. Daarnaast zal ze meewerken aan begeleidingen.

Tijdens de masteropleiding liep Lisanne stage bij het Meertens Instituut. Daar onderzocht ze stille tochten (een rouw- en protestritueel) in Nederland en werkte ze mee aan een databank van die tochten. Haar scriptie ging over immaterieel erfgoedpraktijken in Nederland, Vlaanderen en Duitsland die met dood en rouw te maken hebben. Hiervoor heeft ze onder andere gekeken naar de inventarissen van immaterieel erfgoed in die drie gebieden.

Bij Histories wil ze dichter bij de erfgoedgemeenschappen staan die zich achter die inventaris druk inzetten voor hun erfgoed. Ze hoopt bij Histories te leren hoe de begeleiding van een Vlaamse erfgoedgemeenschap eruit ziet. In Nederland bestaat zo’n begeleiding op maat namelijk niet of niet op dezelfde manier. Daarnaast is ze benieuwd naar andere verschillen en overeenkomsten tussen de Nederlandse en de Vlaamse erfgoedwereld.

Tot slot heeft Lisanne gemerkt dat het vinden van een baan na de opleiding niet zo gemakkelijk is. Het opdoen van ervaring is wel heel belangrijk. Een praktijkgerichte beroepsinlevingsstage, zoals hier bij Histories, kan daarbij helpen. Lisanne is vol enthousiasme begonnen en is nieuwsgierig naar wat zij zal leren over Histories maar ook over zichzelf binnen dit team in de komende maanden.