Vacature: beroepsinlevingsstage (BIS) Immaterieel erfgoed

Histories is dé dienstverlenende erfgoedorganisatie voor erfgoedvrijwilligers. Wij ondersteunen heemkundigen, genealogen, traditiedragers, metaaldetectoristen en andere mensen en organisaties die vanuit passie zorg dragen voor cultureel erfgoed.

Ben je gebeten door tradities zoals reuzen en kermis of het vieren van feesten zoals Kerst en Sinterklaas? Ondersteun je graag de mensen die feesten en sociale praktijken levend houden door acties en projecten op maat uit te werken en op te volgen? Heb je daarnaast ook een vlotte pen en een overvloed aan empathie en social skills? Dan is een deze stage misschien iets voor jou!

Histories is op zoek naar een voltijds medewerker voor een periode van zes maanden. In het kader van een beroepsinlevingsstage word je betrokken bij de dienstverlening en ondersteuning van gemeenschappen die werken rond tradities en help je hen inzetten op duurzame erfgoedzorg.

Gedurende een half jaar leer je bij ons vaardigheden en competenties die jouw kans op een job in de cultureel-erfgoedsector versterken. Naast inhoudelijke dienstverlening zet je mee in op het actualiseren van de ICE-databanken. Je draait ook mee in de algemene werking van Histories en je maakt kennis met de andere initiatieven van Histories.

Takenpakket

Ondersteuning van immaterieel erfgoed-gemeenschappen

Histories is binnen de cultureel-erfgoedsector de trekker voor acties binnen het zogenaamde domein 3 van UNESCO. Specifiek begeleiden en ondersteunen we iedereen die werkt rond feesten, rituelen en sociale praktijken. Vaak helpen we die gemeenschappen om hun traditie, feest of sociale praktijk te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed (ICE) in Vlaanderen. Recent gebeurde dit nog voor de Gentse Feesten. Hier gaat een zorgtraject aan vooraf dat volledig op maat wordt uitgewerkt samen met de gemeenschap in kwestie. Ook na de erkenning blijven we die gemeenschappen opvolgen en werken we samen borgingsacties uit. Zo lopen er trajecten rond de Vlaamse reuzencultuur en het Historisch Schutterswezen in Vlaanderen. Voor jou zijn er ondersteunende taken weggelegd zoals het uitschrijven van verslagen en het voorbereiden van werkgroepvergaderingen. Ook het begeleiden van gemeenschappen en beantwoorden van vragen kan tot de taken behoren. Zo leer je onder andere omgaan met diverse gemeenschappen en hun erfgoednoden en leer je methodieken van nabij kennen om die gemeenschappen weerbaarder te maken en een erfgoedzorgtraject op maat uit te werken.

ICE-databanken

Daarnaast zijn er ook een aantal ICE-databanken, zoals de reuzendatabank, feestendatabank en rituelendatabank, die door Histories beheerd worden. Deze databanken zullen, na actualisering, opgenomen worden in de nieuwe digitale aanwezigheid van Histories. Het is aan jou om dit proces mee op te nemen. Dit houdt in dat je, op participatieve wijze, de fiches inhoudelijk en redactioneel controleert en tevens ook nieuwe fiches aanmaakt in de databanken.

Wat heb je ons te bieden?

 • Je beschikt over een (master)diploma.
 • Je hebt interesse in cultureel erfgoed en de mensen achter dit erfgoed, je kan overweg met mensen en kan sociale situaties goed inschatten. Rollen als begeleider en bemiddelaar zijn op je lijf geschreven en je hebt een luisterend oor.
 • Je beschikt over goede communicatieve en redactionele vaardigheden, correcte spelling en grammatica is essentieel. Je hebt een uitstekende kennis van het Nederlands.
 • Je kan zelfstandig werken maar ook in team.
 • Je werkt resultaatgericht en nauwgezet. Ook zit het in je DNA om problemen aan te pakken wanneer ze zich stellen.
 • Je hebt zin voor initiatief en een hands-onaanpak. Daarnaast neem je ook vlot verantwoordelijkheid op en ben je een goede planner.
 • Flexibiliteit is part of the job binnen een dienstverlenende organisatie, dit schrikt je niet af.
 • Je kan overweg met kantoorsoftware zoals onder andere tekstverwerkers maar durft experimenteren met andere digitale toepassingen.

Wat biedt Histories?

 • Je werkt mee aan de uitbouw van een nieuwe organisatie die een centrale positie inneemt in de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen. Je krijgt de kans om op korte termijn veel ervaring op te doen en al doende te leren hoe de Vlaamse erfgoedwereld in elkaar zit.
 • Je komt terecht in een participatieve en inclusieve organisatie met een ervaren team. Er is een professioneel kader dat inzet op jouw begeleiding en ontwikkeling.
 • Je werkt een groot deel van de tijd van thuis uit maar houdt via dagelijkse check-ins en tools zoals slack en sharepoint nauw contact met de stagebegeleider en andere collega’s. Daarnaast zal er ook gewerkt worden in het kantoor van Gent (in mindere mate) of op verplaatsing, afhankelijk van de invulling van de stage.
 • We bieden (maximaal) 6 maanden een overeenkomst aan voor een voltijdse beroepsinlevingsstage (37u30/week). De financiële vergoeding bedraagt 812,86 euro per maand aangevuld met een sociaal abonnement voor woon-werkverkeer.
 • Je krijgt een gevarieerd takenpakket dat je de kans biedt om een sterkere positie op de arbeidsmarkt te verwerven. Je kan je competenties ontwikkelen, een breed netwerk uitbouwen en concrete ervaring op doen.

Interesse?

Stuur ten laatste op 13 augustus 2021 je cv en motivatiebrief per e-mail naar vacature@historiesvzw.be met een duidelijke vermelding van ‘kandidatuur BIS ICE’. Het is belangrijk dat je in deze brief duidelijk maakt wat jouw verwachtingen zijn van de stage, welke vaardigheden je wil inzetten en hoe deze stage past in jouw loopbaanontwikkeling.

Op basis van deze motivatie en het curriculum vitae, wordt een eerste selectie gemaakt. Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een digitaal gesprek op 2 september 2021.

In de week voorafgaand aan het gesprek maken ze ook een thuisopdracht die moet ingediend worden vóór 23 augustus 2021. Richtdatum voor indiensttreding is begin september. Indien je nog vragen hebt over deze vacature kan je contact opnemen met info@historiesvzw.be.