Vacature: betaalde stage medewerker immaterieel erfgoed

Histories is dé dienstverlener voor erfgoedvrijwilligers en hun erfgoedpraktijken. Wij ondersteunen heemkundigen, genealogen, traditiedragers, metaaldetectoristenen andere vrijwilligers die vanuit passie zorg dragenvoor ons cultureel erfgoed. We doen dit met een toegankelijke dienstverlening die hen helpt om hun praktijken te versterken en hun kennis te verspreiden, met inspiratie voor de huidige en nieuwe generaties vrijwilligers, en met kansen voor interactie en co-creatie met anderen.

Ben je gebeten door tradities zoals reuzen en kermis of het vieren van feesten zoals Kerst en Sinterklaas? Ondersteun je graag de mensen die feesten en sociale praktijken levend houden door acties en projecten op maat uit te werken en op te volgen? Heb je daarnaast ook een vlotte pen en een overvloed aan empathie en social skills? Dan is een deze stage misschien iets voor jou!

Histories is op zoek naar een voltijds medewerker voor een periode van zes maanden. In het kader van een beroepsinlevingsstage word je betrokken bij de dienstverlening en ondersteuning van gemeenschappen die werken rond tradities en help je hen inzetten op duurzame erfgoedzorg.

Gedurende een half jaar leer je bij ons vaardigheden en competenties die jouw kans op een job in de cultureel-erfgoedsector versterken. Naast inhoudelijke dienstverlening zet je mee in op het actualiseren van de ICE-databanken. Je draait ook mee in de algemene werking van Histories en je maakt kennis met de andere initiatieven van Histories.

Takenpakket

Ondersteuning van immaterieel erfgoed-gemeenschappen

Histories is binnen de cultureel-erfgoedsector de trekker voor acties binnen het zogenaamde domein 3 van UNESCO. Specifiek begeleiden en ondersteunen we iedereen die werkt rond feesten, rituelen en sociale praktijken. Vaak helpen we die gemeenschappen om hun traditie, feest of sociale praktijk te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed (ICE) in Vlaanderenof bij UNESCO. Momenteel lopen er trajecten rond de Sint-Antoniusvieringen (Vlaanderen) en de Geelse Gezinsverpleging (UNESCO). Aan zo’n erkenning gaat een zorgtraject vooraf dat volledig op maat wordt uitgewerkt samen met de gemeenschap in kwestie. Ook na de erkenning blijven we die gemeenschappen opvolgen en werken we samen borgingsacties uit. Zo lopen er trajecten rond de Vlaamse reuzencultuur en het Historisch Schutterswezen in Vlaanderen. Voor jou zijn er ondersteunende taken weggelegd zoals het uitschrijven van verslagen en het voorbereiden van werkgroepvergaderingen. Ook het begeleiden van gemeenschappen en beantwoorden van vragen kan tot de taken behoren. Zo leer je onder andere omgaan met diverse gemeenschappen en hun erfgoednoden en leer je methodieken van nabij kennen om die gemeenschappen weerbaarder te maken en een erfgoedzorgtraject op maat uit te werken.

ICE-databanken

Daarnaast zijn er ook een aantal ICE-databanken, zoals de reuzendatabank, feestendatabank en rituelendatabank, die door Histories beheerd worden. Deze databanken zullen, na actualisering, opgenomen worden in de nieuwe digitale aanwezigheid van Histories. Het is aan jou om dit proces mee op te nemenen te implementeren. Dit houdt in dat je, op participatieve wijze, de fiches inhoudelijk en redactioneel controleert en tevens ook nieuwe fiches aanmaakt in de databanken. Je ondersteunt de digitale migratie van de databanken.

Wat heb je ons te bieden?

 • Je beschikt minimaal over een bachelordiploma.
 • Je werkt van nature samen aan een gezamenlijk doel en gelooft in de meerwaarde van co-creatie en meerstemmigheid.
 • Je neemt vlot verantwoordelijkheid op, pakt problemen aan wanneer ze zich stellen en zorgt voor sterke resultaten.
 • Je stelt je graag ten dienste van het team en de erfgoedgemeenschappen: hen ondersteunen is wat jouw drijft.
 • Je bent een geboren planner en je functioneert goed in een context die voortdurend verandert: je kan prioriteiten stellen, maar bent ook flexibel en niet bang van deadlines.
 • Je bent integer en handelt steeds op een professionele, correcte en oprechte manier.
 • Je hebt interesse in cultureel erfgoed en de mensen achter dit erfgoed, je kan overweg met mensen en kan sociale situaties goed inschatten.
 • Rollen als begeleider en bemiddelaar zijn op je lijf geschreven en je hebt een luisterend oor.
 • Je beschikt over goede communicatieve en redactionele vaardigheden, correcte spelling en grammatica is essentieel. Je hebt een uitstekende kennis van het Nederlands.
 • Je kan zelfstandig werken maar ook in team.
 • Je werkt nauwgezet.
 • Flexibiliteit is part of the job binnen een dienstverlenende organisatie, dit schrikt je niet af.
 • Je kan overweg met kantoorsoftware zoals onder andere tekstverwerkers maar durft experimenteren met andere digitale toepassingen.

Wat biedt Histories?

 • Je werkt mee aan de uitbouw van een jonge organisatie die een centrale positie inneemt in de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen. Je krijgt de kans om op korte termijn veel ervaring op te doen en al doende te leren hoe de Vlaamse erfgoedwereld in elkaar zit.
 • Je komt terecht in een participatieve organisatie met een ervaren team. Er is een professioneel kader dat inzet op jouw begeleiding en ontwikkeling.
 • Erfgoedvrijwilligers ondersteunen, inspireren en activeren vind jij een belangrijke maatschappelijke opdracht.
 • Je werkt van thuis uit en af en toe op verplaatsing of op kantoor (dat momenteel in het centrum van Gent gelegen is, maar op termijn naar Mechelen zal verhuizen).Via dagelijkse check-ins en tools zoals Slack en Sharepoint hou je nauw contact met de stagebegeleider en andere collega’s.
 • We bieden (maximaal) 6 maanden een overeenkomst aan voor een voltijdse beroepsinlevingsstage (37u30/week). De financiële vergoeding bedraagt 829,11 euro per maand aangevuld met een vergoeding van telewerk en woon-werkverkeer.
 • Je krijgt een gevarieerd takenpakket dat je de kans biedt om een sterkere positie op de arbeidsmarkt te verwerven. Je kan je competenties ontwikkelen, een breed netwerk uitbouwen en concrete ervaring op doen. Meer weten over een BIS-BAAN? Bekijk dan deze pagina op de website van VDAB.

Interesse?

Stuur ten laatste op 6 februari 2022 je cv en motivatiebrief per e-mail naar vacature@historiesvzw.be met een duidelijke vermelding van ‘kandidatuur BIS ICE’. Het is belangrijk dat je in deze brief duidelijk maakt wat jouw verwachtingen zijn van de stage, welke vaardigheden je wil inzetten en hoe deze stage past in jouw loopbaanontwikkeling.

Op basis van deze motivatie en het curriculum vitae, wordt een eerste selectie gemaakt. Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een digitaal gesprek op 14 of 16 februari 2022.

In de week voorafgaand aan het gesprek maken ze ook een thuisopdracht die moet ingediend worden vóór 11 februari 2022. Richtdatum voor indiensttreding is half maart. Indien je nog vragen hebt over deze vacature kan je contact opnemen met info@historiesvzw.be. Meer informatie over Histories kan je vinden op www.historiesvzw.be.