Vacature: communicatieverantwoordelijke bij Histories vzw

Histories is dé dienstverlener voor erfgoedvrijwilligers en hun erfgoedpraktijken. Wij ondersteunen heemkundigen, genealogen, traditiedragers, metaaldetectoristen en andere verenigingen die vanuit passie zorg dragen voor ons cultureel erfgoed. We zijn een jonge (fusie-)organisatie in volle ontwikkeling maar met een lange historiek. Momenteel tellen we 11 gedreven medewerkers en 5 nieuwe talenten die bij ons stage lopen. Door de werking in zelfsturende teams is er veel ruimte voor initiatief en vernieuwing.

Goede communicatie is cruciaal voor de verdere groei van Histories en de zichtbaarheid van de erfgoedpraktijken die we in de kijker willen zetten. Daarom werken we aan een communicatiestrategie en zoeken we een communicatieverantwoordelijke die mee de schouders zet onder het ontwikkelen, opvolgen en deels uitvoeren van dit plan.

Iets voor jou?

Communicatie, samenwerking en dienstverlening zijn je tweede natuur. Je kan een strategische visie ontwikkelen, maar je gaat ook graag zelf aan de slag met artikels, social posts, webteksten en communicatieprojecten zoals campagnes. Als verantwoordelijke betrek en ondersteun je onze inhoudelijke collega’s bij diverse communicatietaken. Je werkt hiervoor nauw samen met een stagiair. Je helpt hen en onze gemeenschappen met plezier in het verspreiden van hun boodschap via de juiste digitale en offline kanalen. Omdat dit geen platgetreden paden zijn, ben je niet bang van opbouwwerk en experiment. Zie jij het ruimere plaatje, ben je ook een geboren planner en ben je die go-getter die zorgt dat alles tijdig klaar is? Dan ben jij de nieuwe collega die we nodig hebben om samen met ons het merk Histories verder uit te bouwen.

Taakomschrijving

Als verantwoordelijke communicatie word je dé initiatiefnemer op het vlak van communicatie bij Histories: als trekker, als inspirator en als uitvoerder. Je doet dit in goede samenwerking met je collega’s. Concreet ben je onder meer verantwoordelijk voor volgende taken:

 • Je schrijft letterlijk en figuurlijk mee aan het verhaal van Histories.
 • Je ontwikkelt en implementeert een communicatiestrategie met heldere en doelstellingen en haalbare plannen voor de verschillende kanalen en doelgroepen en bouwt deze voortdurend verder uit.
 • Je coördineert de communicatietaken en voert deze ook uit in samenwerking met collega’s, externe leveranciers en onze gemeenschappen.
 • Je beheert en ontwikkelt de verschillende communicatiekanalen van de organisatie op een inspirerende, vlotte en duurzame manier en met oog voor de huisstijl.
 • Je ondersteunt en bewaakt de productie en huisstijl van onze producten zoals Tijd-Schrift, Magazine, toolboxen en video’s.
 • Je coacht collega’s en vrijwilligersgemeenschappen bij het aanscherpen van hun communicatievaardigheden en de aanlevering van hun content.
 • Je bouwt mee aan het communicatienetwerk van Histories door doelgroepen te ontwikkelen en goede contacten te onderhouden met stakeholders (sector, pers, …).
 • Je helpt mee bij het ontwikkelen van events en campagnes die Histories op de kaart en onze dienstverlening in de kijker zetten.

Wat heb je ons te bieden?

 • Je beschikt minimaal over een bachelordiploma uit een opleiding met een focus (bedrijfs)communicatie en/of digitale media. Enkele jaren ervaring of specialisatie die je profiel versterken zijn een pluspunt.
 • Je hebt een uitstekende kennis van het Nederlands, beschikt over goede redactionele vaardigheden en kan je tone of voice goed aanpassen aan verschillende doelgroepen.
 • Digitale media zijn écht je ding: je weet de beste verhalen op de juiste kanalen te plaatsen. Ervaring met WordPress, Facebook, Mailchimp, Gimp, Adobe creative cloud of andere digitale toepassingen of fotografie/film, zijn een plus. Software en platformen die je niet kent, maak je je snel eigen.
 • Je beschikt over goede sociale vaardigheden en werkt graag op een participatieve en procesmatige manier oplossingen uit en stelt je graag ten dienste van het team en de erfgoedgemeenschappen.
 • Je koppelt je praktische competenties aan een visie op het informeren en sensibiliseren van doelgroepen via campagnes.
 • Je hebt zin voor initiatief, bent resultaatgericht en hebt een hands-on mentaliteit die problemen aanpakt. Het blijft niet bij een sterk concept of goed idee: je zorgt er ook voor dat het uitgevoerd wordt.
 • Je bent een geboren planner en je functioneert goed in een context die voortdurend verandert: je kan goed prioriteiten stellen, maar bent ook flexibel en niet bang van deadlines.
 • Als je ervaring hebt met werken met (erfgoed-)vrijwilligers of zelf als vrijwilliger actief bent, is dat een meerwaarde.

Wat biedt Histories?

 • Je werkt mee aan de uitbouw van een nieuwe organisatie die een centrale positie inneemt in de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen.
 • Je komt terecht in een participatieve organisatie met ervaren en gedreven medewerkers die samenwerken in zelfsturende teams.
 • Je vervult een belangrijke maatschappelijke opdracht: erfgoedvrijwilligers ondersteunen en hun werk in de kijker zetten.
 • Je werkt flexibel op kantoor (dat momenteel in het centrum van Gent gelegen is, maar op termijn naar Mechelen zal verhuizen) en thuis. Je presteert gemiddeld 37,5 uur per week en kan gebruik maken van een goede verlof- en telewerkregeling.
 • We bieden een voltijdse overeenkomst van bepaalde duur (2 jaar) met kans op verlenging. We vergoeden volgens paritair comité 329.01, aangevuld met extralegale voordelen: vergoeding woon-werkverkeer, telewerkvergoeding, maaltijdcheques, ecocheques en dertiende maand.

Een snelle start is gewenst.

Interesse?

Stuur ten laatste op 16 januari je cv en motivatiebrief per e-mail naar vacature@historiesvzw.be met een duidelijke vermelding van ‘Verantwoordelijke communicatie’.

Het is erg belangrijk dat je in deze brief duidelijk maakt wat jouw specifieke verwachtingen zijn van de job en wat je ons kan bieden.

Op basis van deze documenten wordt een eerste selectie gemaakt. Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een digitaal gesprek op 20 januari. De tweede ronde bestaat uit een schriftelijk proef in de week van 20 tot 27 januari en uit een tweede gesprek op 31 januari of 3 februari.

Indien je nog vragen hebt over deze vacature kan je contact opnemen met Eva Wuyts info@historiesvzw.be.