‘Een betaalde job kunnen we haar niet geven, maar we helpen wel contacten te leggen’

Het afgelopen jaar is Histories op zoek gegaan naar erfgoedorganisaties die mensen in een maatschappelijk kwetsbare positie kansen bieden door ze te betrekken bij hun vrijwilligerswerking. We stellen jullie graag voor aan verschillende inspirerende erfgoedorganisaties, waarbij we jullie hopen te inspireren, informeren en vooral enthousiasmeren voor een inclusieve vrijwilligerswerking.

Een goed voorbeeld is Koninklijke Heemkring Hoghescote. Zij werken samen met Iraanse vluchtelinge en archiefmedewerkster Kiandokht Torabi.

  • Een Iraanse vluchtelinge ontsluit het archief van auteur Paul Arren.
  • Zo oefent ze haar Nederlands en doet ze relevante ervaring op in België.
  • Het initiatief kwam van een arbeidstrajectbegeleider die een begeleider zocht voor de vluchtelinge.

André De Vleeschouwer is voorzitter van de Koninklijke Heemkring Hoghescote in Kapellen. Het studie- en documentatiecentrum heeft een uitgebreid archief over de geschiedenis van het dorp en de omgeving.

In december 2020 zei een arbeidstrajectbegeleider aan voorzitter André De Vleeschouwer van Hoghescote dat hij een begeleider zocht voor Kiandokht Torabi. Pas gevlucht uit Iran, samen met haar zoontje. Iraans masterdiploma en twintig jaar ervaring in toerisme en erfgoed. Ze wilde ook haar Nederlands oefenen.

André: ‘Meestal staan we wel open voor dergelijke initiatieven. Haar achtergrond sloot ook mooi aan bij wat wij doen.’ De kring had net het archief geërfd van auteur Paul Arren over kastelen in België. ‘120 archiefdozen zonder zoekstructuur. Dus toen stonden we voor de keuze: ofwel gooien we het weg, ofwel moeten we het deftig ontsluiten.’ Een werkje waar ze alle hulp bij konden gebruiken. ‘Wij werken vooral met vrijwilligers en dan moet je vertrekken van het idee dat alle beetjes helpen om een groter doel te bereiken. Er is gigantisch veel werk, dus het is een kwestie van steentjes verleggen.'

Opstap naar werk?

‘Kiandokht doorzoekt het archief van Paul Arren en schrijft trefwoorden op. De documenten zijn meestal in het Nederlands maar er zijn ook Franstalige documenten bij. Ze slaagt er redelijk goed in om te herkennen waar het over gaat en wat het belangrijkste is.’ Zo oefent Kiandokht haar Nederlands. Volgens André boekt ze ook vooruitgang en neemt haar snelheid toe. André wil haar graag verder helpen aan een betaalde job: ‘Die kunnen wij haar niet geven, maar ik help haar om contacten te leggen.’

 

"Verschillende mensen raadden me aan om een betaalde baan te zoeken, maar ik wil werk dat aansluit bij mijn werkervaring.

Doelgericht vrijwilligerswerk

Kiandokht wil graag een job in de erfgoedsector in België. Sinds januari 2021 doet ze drie uur per week vrijwilligerswerk bij de heemkundige kring. ‘Verschillende mensen raadden me aan om een betaalde baan te zoeken, maar ik wil werk dat aansluit bij mijn werkervaring. Ik vind dit vrijwilligerswerk leuk om te doen, de tijd vliegt altijd voorbij en ik doe relevante ervaring op in België.’ Ze is erg gedreven en leergierig: ‘Het vrijwilligerswerk helpt me om beter Nederlands te lezen. Sommige rapporten zijn in het Frans, maar mijn Frans is niet goed. Nadat ik het Nederlands onder de knie heb, wil ik Frans leren, want in de toerisme- en erfgoedsector – eigenlijk overal in België – is Frans heel belangrijk.’ Ze volgt twee keer per week Nederlandse les en studeert thuis Nederlands via YouTube en tv.

www.heemkring-hoghescote.be