Interview: Heemkring Oostkamp is eerste heemkundige kring met crowdfundingsproject op Geef om Erfgoed-platform

Heemkring Oostkamp startte begin mei met de crowdfundingscampagne ‘Breng dit Brugs meesterwerk thuis’ op het Geef om erfgoed-platform. Ze zijn de eerste heemkundige kring die de uitdaging aangaan. Het Geef om erfgoed-platform wil kleinschalige erfgoedprojecten in Vlaanderen en Brussel mee helpen realiseren. Het platform is een samenwerking tussen Erfgoed in de Praktijk (Histories, Davidsfonds, FARO,  Parcum en Herita), Cera en Growfunding. We interviewen Patrick en Katrien, allebei bestuurslid van Heemkring Oostkamp. Patrick al vanaf het eerste uur zo’n 21 jaar geleden, Katrien kwam er later bij, aangestoken door Patrick en haar passie voor erfgoed…

Kunnen jullie jullie crowdfundingproject aan onze lezers voorstellen? 

Even terug in de tijd. Erfgoeddag 2012 staat in het teken van HELDEN. Heemkring Oostkamp vult het thema in met een fietstocht langs Oostkampse straten ‘met een held’ in hun naam. Een van de straten is de Valentijn Hennemanstraat. Maar wie is de man achter de straatnaam? Van een paar regels tekst over deze figuur evolueerde de kennis over Valentin Henneman naar een heuse publicatie. Contacten met de erfgenamen, veel opzoekingswerk en een trip naar de Verenigde Staten brachten het bijzonder boeiende levensverhaal van deze veelzijdige kunstenaar aan het licht. Henneman was actief als portretschilder en landschapsschilder. Erg bijzonder is dat hij vanaf 1904 jaarlijks naar de Verenigde Staten trekt om er in Maine tijdens de zomer les te geven aan een kunstenaarskolonie die hij helpt op te richten. In 1917 vestigt hij zich definitief in de Verenigde Staten tot aan zijn dood in 1930. Vanaf 1923 is hij erg actief als beeldhouwer van sneeuwsculpturen die hij opstelde in zijn tuin. Recent kwam een verloren gewaand portret van zijn hand via een antiquair aan het licht. We vroegen de prijs voor de aankoop en de broodnodige restauratie. Maar als kleine heemkring leek dat een stap te ver. Tot we over Growfunding hoorden… In de nieuwsbrieven van Histories zagen we een oproep passeren voor een cursus rond crowdfunding. En toen begonnen we echt te dromen over dat schilderij!

Met crowdfunding is het de bedoeling dat het publiek mee betaalt om jouw project tot een goed einde te brengen. Het leuke aan dit concept is, dat het niet zomaar donaties zijn. Donateurs kunnen naargelang de grootte van de bijdrage iets terugkrijgen, bij ons crowdfundingproject kunnen ze bijvoorbeeld worden beloond met een publicatie, een nocturne of fietstocht voor een select gezelschap of zelfs een bezoek aan de restaurateur. Zo wordt de gemeenschap hopelijk net zo enthousiast over dit stukje erfgoed als wij!

Worden jullie ook begeleid? 

Ja, er was eerst een algemene introsessie, waar de principes van crowdfunding werden verduidelijkt. Dan volgde er een intensievere cursus in twee delen waarbij we meer in detail gingen bekijken wat er allemaal bij zo’n actie komt kijken. De cursus gaf ons vertrouwen en overtuigde om hier echt mee aan de slag te gaan.  Later werden we individueel begeleid door zowel Growfunding als Histories. Er is regelmatig overleg. Zij hielpen ons mee nadenken over de keuze van het campagnebeeld, de inhoud van de beloningen, hoe we ons netwerk kunnen uitbreiden. Met concrete tips waarmee we telkens een stapje verder konden gaan.

Het project is nu 4 weken bezig, nog 4,5 weken te gaan, hoe loopt de actie tot nu toe?  

Zoals in de introsessie en cursus voorspeld, kende het project een ‘vliegende start’. De eerste week communiceerden we vooral binnen ons eigen netwerk en mensen die ons reeds kenden, steunden snel het project. Dat is een opsteker. Op dit moment zitten net over de helft. Dat vinden we al ongelooflijk. Maar we zijn er natuurlijk nog niet… we zullen zeker nog sterke herhaalcommunicatie moeten inzetten om ons einddoel te bereiken. Maar we blijven erin geloven.  (n.v.d.r.: vanuit Growfunding kregen ze alvast de boodschap dat ze er heel goed voorstaan)

Jullie werken ook samen met de plaatselijk Lionsclub: hoe hebben jullie dat aangepakt? 

Lions Club Oostkamp steunde de voorbije jaren reeds enkele publicaties van Heemkring Oostkamp. Vanuit deze contacten stelden we een dossier samen en gingen we dat voorstellen op hun bestuursvergadering, eerst in de culturele commissie, daarna op de algemene vergadering. Het resultaat is dat zij ons een financieel duwtje geven en de actie ook in hun netwerk verder bekend maken. In ruil nemen wij hen in alle communicatie mee.

Hebben jullie tips voor andere erfgoedorganisaties die ook overwegen om een crowdfundingproject op te starten?  

Zorg zeker voor een kernteam om dit project mee op te zetten. Het is best wel veel werk. Niet alleen de communicatie, maar vooral ieders netwerk aanspreken is van cruciaal belang. We merken ook dat heel wat van ons doelpubliek nog aarzelt om online te betalen. Daarom communiceren we nu ook steevast het rekeningnummer van Heemkring Oostkamp mee, zo kan via een eenvoudige overschrijving ook worden deelgenomen.

Hoe is het om een erfgoedcrowdfundingproject op poten te zetten in tijden van corona?  

Zo goed als alle voorbereidingen liepen via digitale meetings. Dat blijft wennen. We hadden graag ook wat echte activiteiten georganiseerd om het publiek warm te maken, maar dat kan helaas nog niet. In de beloningen zitten wel heel wat doe-activiteiten, we hopen dat we die tegen het najaar toch fysiek kunnen laten doorgaan.

Wat was voor jullie de grootste uitdaging binnen dit crowdfundingsproject?  

De financiële berekening is wikken en wegen. Een beloning brengt geld in het laatje, maar brengt ook altijd kosten met zich mee. Het was bij aanvang echt een gok om in te schatten hoeveel mensen bepaalde beloningen zouden willen kopen en wat de hieraan verbonden kosten zijn. Samen met het bestuur van Heemkring Oostkamp beslisten we uiteindelijk om voor een bedrag van 7.000 euro te gaan. Het blijft spannend of we dit gaan halen. Hopelijk kunnen we met z’n allen nog een laatste inspanning doen om nog heel wat deelnemers te overtuigen.

Willen jullie een oproep aan onze lezers meegeven? 

Growfunding is een interessante manier om nieuw publiek bij je werking te betrekken. We kregen al enkele bijdrages uit totaal onverwachte hoek binnen. Heb je interesse, volg dan zeker een infosessie van Geef om erfgoed en bespreek jullie mogelijkheden tijdens de workshops.

En tot slot, wie ons nog een laatste duwtje in de rug wil geven, kan nog altijd bijdragen via  www.growfunding.be/hennemanherontdekt of via de rekening van de heemkring BE39 7380 0147 4119  met als mededeling ‘growfunding Henneman’ en je contactgegevens.