Klokken hebben ontegensprekelijk een waarde die verder reikt dan het economische. Historisch, sociaal, artistiek en heemkundig hebben klokken ons nog steeds iets te bieden wat weinig andere kunstvoorwerpen kunnen. Vlaanderen blijft echter achter in het inventariseren van het klokkenbestand.
Tijdens de Archeologiedagen wordt je ondergedompeld in de wereld van de archeologie. Help om het verleden tot leven te brengen in Vlaanderen en organiseer zelf een activiteit tijdens de Archeologiedag! Hier vind je tips en ideeën terug.
Het analyseren van bronnenmateriaal over dergelijke thema’s kan prachtige publicaties opleveren. Maar hoe begin je hieraan? Hier vind je enkele tips om zelf aan de slag te gaan.
Dit artikel maakt je wegwijs in hoe je sterke en veilige wachtwoorden kunt aanmaken, hoe je kunt controleren of je wachtwoord veilig en sterk is, wat een password manager is en hoe je die kunt gebruiken
In dit artikel vind je hoe je eenvoudig een verhaal kan ontwikkelen, welke materialen en welke toepassingen je kan gebruiken om te filmen en hoe je filmpjes kan publiceren op het internet.
Publieksbevraging hoeft niet zo zwaar te zijn! Er zijn heel wat verschillende manieren om ermee aan de slag te gaan. Ook met weinig mensen, middelen en tijd!
In deze bijdrage vind je toelichting bij de basisprincipes van de AVG (=GDPR) en enkele modeldocumenten om met je heemkundige kring of documentatiecentrum in regel te komen met de AVG.
In dit artikel leer je hoe je jouw rekenbladen via Wikidata gemakkelijk kan delen en hoe anderen je informatie verder kunnen aanvullen.
Veel tentoonstellingen zijn van korte duur, soms zelfs voor één dag. Hoewel de intentie er is om een langer lopende expo te organiseren, is het niet altijd haalbaar omwille van tal van praktische redenen. Hier vind je 15 tips voor de realisatie van een expo-voor-één-dag.
In dit artikel vind je enkele praktijken gaande van communicatie tot het digitale beheer van je organisatie of collectie, en tips aanreiken om zelf met je vereniging digitaal aan de slag te gaan en om een digitale strategie te ontwikkelen.
Hoewel databanken stilaan ook bij heemkundige kringen ingeburgerd geraken, is voor veel heemkundigen Excel nog steeds applicatie nummer één om erfgoedcollecties te inventariseren en te beschrijven.
In dit artikel verneem je meer over het ontstaan van het kadaster, de inhoud van de collectie en de vele onderzoeksmogelijkheden die deze collectie in combinatie met andere bronnen biedt.
Hoe de bestraffing van de collaboratie in België verliep en welke archiefwegen bewandeld kunnen worden in de zoektocht naar informatie, wordt in deze bijdrage bondig uiteengezet.
Crowdfunding of publieksfinanciering is vandaag de dag een van de meest succesvolle manieren om projecten op een alternatieve manier te financieren.
Wat is nu de cloud en cloudcomputing? Wat zijn de voor- en de nadelen? En hoe kun je je bestanden in de cloud op een zo veilig mogelijk manier bewaren?
Het medium waarvoor je een tekst schrijft, bepaalt in belangrijke mate hoe je tekst eruit moet zien. Hier vind je tips om teksten te schrijven voor het internet.
Hoe maken we een erfgoedverhaal voor iedereen? Voor welke kwetsbare mensen willen en kunnen we werken? En wat kunnen erfgoedorganisaties voor hen betekenen?
Voor het verdere behoud en beheer van je audiovisueel materiaal, ook als je het digitaliseert, is het belangrijk dat je het beschrijft.
ODIS (www.odis.be) is in Vlaanderen de grootste historische databank op het internet. Hier vind je welke mogelijkheden deze databank biedt als instrument voor lokaal historisch onderzoek.
Hoe kan je een document produceren dat niet alleen de eigen familie kan interesseren maar ook een ruimer publiek, jong en oud? Wat verstaat men onder mentaliteitsgeschiedenis? Wat is contextuele dialectologie?