Eigen projecten

MamaMito

Ontdek alle moeders waaruit jij groeide: duik in de stamboom van je voormoeders, vind onverwachte verwanten, ontdek je moederlijke Mito-DNA en help mee de wetenschap vooruit!

Integraal en participatief waarderen van schutterserfgoed

Histories ontwikkelde met diverse partners een laagdrempelig waarderingskader op maat van erfgoedvrijwilligers en met aandacht voor zowel roerend als immaterieel erfgoed.

Erfgoed in de praktijk

Gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Herita, Parcum / Stichting Open Kerken en het Davidsfonds in het kader van Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend en Nacht van de Geschiedenis.

Onderzoek wagenmakerij

Dit project in samenwerking met CAG reikt handvaten aan om de wagenmakers in jouw regio en hun (familie)geschiedenis bloot te leggen en wil mensen samenbrengen die deze interesse delen.

Erfgoedcrowdfunding

Histories bouwt in samenwerking met Erfgoed in de Praktijk, Growfunding en Cera een sociaal en financieel draagvlak voor civic crowdfunding van erfgoedprojecten uit.

Partnerprojecten

S.O.S. Antwerpen

De universiteiten van Antwerpen en Gent zullen binnenkort persoonsgegevens uit het doodsoorzakenregister van Antwerpen onderzoeken en digitaliseren. Ze doen dit via een citizen scienceproject in samenwerking met Histories en met behulp van diverse vrijwilligers.

Erfgoed op KlasCement

Op een speciale deelsite van KlasCement komt een bundeling van erfgoedgerelateerde leermiddelen die leerkrachten kunnen gebruiken in de les.

Getuigenissen: het 18de- en 19de-eeuwse criminele verleden uit regio Brugge

Gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Herita, Parcum / Stichting Open Kerken en het Davidsfonds in het kader van Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend en Nacht van de Geschiedenis.

Oost-Vlaamse jeneverstokerijen

Project dat vrijwilligers in contact brengt met bronnenmateriaal rond de jeneverproductie in hun omgeving. We reiken handvaten aan om zelf onderzoek te voeren. Tegelijk proberen we vrijwilligers in een regio samen te brengen met als doelstelling het onderzoek te kunnen plaatsen in een ruimere context.

Slim Erfgoed Annuntiaten

Het project ontwikkelt met wisselende clusters van Vlaamse erfgoed- en onderwijspartners vier trajecten met proeftuinen voor schoolerfgoed en een platform, waar scholen en erfgoedorganisaties elkaar kunnen vinden en hun activiteiten, kennis en inspiratie omtrent alle functies van schoolerfgoed uitwisselen.

Inclusive museums

Internationaal project met als doel om best practices uit te wisselen rond diversiteit, inclusie en vrijwilligerswerking in de erfgoedsector. Histories neemt hiervoor deel aan verschillende plaatsbezoeken en overlegmomenten met partners uit Polen, Finland, Spanje en Nederland. 

Andere projecten

  • Beethoven
  • Hooge Siecken Ieper
  • MerovingerDNA
  • Schatten in de schaduw van Sint-Pieter
  • Tools voor het bewust omgaan met auteursrechten en gebruiksbeperkingen op culturele content