Reuzen in de wereld: Latijns-Amerika

Grote delen van Latijns-Amerika waren ooit Portugese of Spaanse kolonies. De reuzentradities in onder andere Argentinië, Bolivië, Brazilië, Colombia, Costa Rica, Cuba, Chili, de Dominicaanse Republiek, Ecuador, El Salvador, Guatemala, Haïti, Honduras, Mexico en Venezuela vertonen dan ook veel gelijkenissen met de Spaanse en Portugese gebruiken. Zo worden de reuzen er vaak begeleid door cabezudos (grote hoofden), iets wat bij ons veel minder gebruikelijk is. Of de Latijns-Amerikaanse volkeren al voor de komst van de Europeanen optraden met reuzenpoppen is niet echt duidelijk.

De mascaradas in Costa Rica

In Costa Rica maken reuzen al eeuwenlang deel uit van het openbare leven. In de voormalige Spaanse kolonie wordt geregeld een mascarada opgevoerd. Dat is een parade van figuren met reuzengrote maskers. Ook die reuzengrote maskers worden mascaradas genoemd. Sommige maskers staan op een structuur van bamboe of metaal die bedekt is met stof. Dit zijn de reuzen (gigantes) zoals we die hier ook kennen. Net als in Spanje worden de reuzen begeleid door cabezudos (grote hoofden). De reuzen stellen veelal personages voor uit Costa Ricaanse verhalen, de politiek, tot zelfs internationaal gekende figuren als Snoopy, Mario Bros en Sponge Bob. Essentieel binnen de Costa Ricaanse traditie is dat de reuzen dansen. Dat doen ze niet enkel met elkaar maar ook met leden uit het publiek. Ze dansen op Costa Ricaanse muziek en worden vaak begeleid door een kleine fanfare, die cimarrona wordt genoemd.

De Costa Ricaanse mascarada toont veel gelijkenissen met de Spaanse reuzentraditie, al is het niet duidelijk of het gebruik er al bestond voordat de Spanjaarden arriveerden in de 16de eeuw. Zeker is wel dat de reuzen tijdens de koloniale periode werden ingezet tijdens vieringen van de lokale patroonheiligen. In 1997 werd de Día Nacional de la Mascarada per decreet een officiële feestdag op 31 oktober. De idee was om een alternatief te bieden voor de Amerikaanse viering van Halloween.De reuzen komen niet alleen buiten op 31 oktober, maar worden het hele jaar door ingezet om heel wat culturele activiteiten zoals straatfestivals, concerten, huwelijken en kleine dorpsfeesten op te vrolijken.