Geelse gezinsverpleging: Gesprek

Geelse gezinsverpleging

In gesprek met Ann Peetermans

Auteur: Histories

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

De Vlaamse Cultuurprijzen zijn omgedoopt tot de Ultima’s van de Vlaamse cultuur. Dit jaar werden ze op 13 juni uitgereikt in de Gentse Vooruit. 12 winnaars werden in evenveel categorieën in de bloemetjes gezet. Een van de gelauwerde initiatieven is de Geelse gezinsverpleging, dat de Ultima voor het immaterieel erfgoed in ontvangst mocht nemen. Terecht, vindt LECA, want de manier waarop de zorg voor psychiatrische patiënten in Geel al generaties lang in gezinsverband georganiseerd wordt, is indrukwekkend en hartverwarmend. Daarom zetten we deze maand Ann Peetermans in de kijker, die ieders sympathie had toen ze met haar man, zoon en inwonend patiënt Robert de award in Gent kwam ophalen. 

 

Met véél dank aan Janna Lefevre van Erfgoedcel k.ERF voor het interview! 


Dankjewel voor het gesprek!


Dit interview werd afgenomen in juni-juli 2017 door LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag). De werking van LECA maakt sinds 1 januari 2019 onderdeel uit van Histories.