Nieuwjaarsbrieven: Gesprek

Nieuwjaarsbrieven verzamelen

In gesprek met Nelly Haelterman

Auteur: Histories

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Meer dan 9000 nieuwjaarsbrieven telt haar collectie intussen en de mooiste exemplaren houdt ze dicht bij zich. Minstens een maal per week bladert Nelly Haelterman (64) door haar favoriete ringmap met oude nieuwjaarsbrieven. De overige 45 staan op een breed rek in de oude kinderkamer. De oudste brief dateert uit 1838, de jongste van 1 januari 2013. ‘Dat is meteen ook de laatste nieuwjaarsbrief die ik van mijn eigen kleinkinderen zal krijgen,’ lacht Nelly, ‘De jongste is twaalf, dus vanaf volgend jaar zal ik op andere manieren aan nieuwjaarsbrieven moeten komen.’ Nu de lagere schoolkinderen hun schoonschrift bovenhalen voor hun beste wensen, belden wij met Nelly over haar bijzondere collectie. 

Meer informatie over nieuwjaarsbrieven vind je hier. Wie Nelly kan helpen met haar collectie, kan contact met haar opnemen via nelly.haelterman@telenet.be.

Nelly Haelterman


Dankjewel voor het gesprek!


Dit interview werd afgenomen in december 2013 door LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag). De werking van LECA maakt sinds 1 januari 2019 onderdeel uit van Histories.