Studententradities en -rituelen: Gesprek

Studententradities en -rituelen

In gesprek met ingewijden

Auteur: Histories

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Wie af en toe in een studentenstad vertoeft, kan er niet naast kijken: het doopseizoen is ieder jaar weer zichtbaar. Eerstejaarsstudenten worden blootgesteld aan allerlei ontgroeningsrituelen om daarna lid te kunnen worden van een studentenvereniging. Dat ouderejaars daarbij soms driest te werk gaan is gekend: ieder jaar loopt een doop wel ergens uit de hand. Jaarlijks gaan dan ook stemmen op om het dopen af te schaffen. Dat protest heeft een lange geschiedenis, maar wij gaan iets minder ver terug in de tijd: we laten Ann (43), Ben (26), Greet (58), Peter (38) en Mira (20) aan het woord over hun doopervaring. 

Ann (43) studeerde Romaanse Filologie in Leuven, Ben (26) studeerde geschiedenis in Leuven, Greet (58) studeerde biologie in Diepenbeek, Peter (39) studeerde Toegepaste Economie in Antwerpen, Mira (20) studeert Geneeskunde in Gent 

Met dank aan Ann Driessen voor het verzamelen van de getuigenissen. 


Dankjewel voor het gesprek!


Dit interview werd afgenomen in oktober 2016 door LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag). De werking van LECA maakt sinds 1 januari 2019 onderdeel uit van Histories.