Voetbal: Gesprek

De mascotte van KAA Gent 

In gesprek met Benjamin Bundervoet

Auteur: Histories

In de rubriek 'over-dragers' spreekt Histories met en over dragers van rituelen, tradities of feesten. Dat zijn mensen die op allerlei manieren betrokken kunnen zijn bij zo'n ritueel, traditie of feest. We noemen hen dragers, omdat ze hun praktijk in leven houden door die zelf uit te voeren en door ze op anderen over te dragen.

Denk aan stagediven: Alleen als de hele menigte meewerkt, en de stagediver telkens een stukje verder draagt naar de volgende, zal de persoon niet vallen. En hoe meer mensen meedoen, hoe langer de duik kan duren.

Op 21 mei 2015 werd in Gent een schitterend stukje voetbalgeschiedenis geschreven: voor het eerst in het 115-jarige bestaan van de club speelde KAA Gent kampioen. Nog voor het zo ver was, kleurde de hele stad blauw-wit. In werkelijk iedere school, elk bedrijf en alle cafés in Gent en omstreken liet de titelkoorts zich voelen. Nen echte Genteneir es nu eenmaal nen Buffalo. In een stadion dat ontplofte van de sfeer had AA Gent aan twee goals tegen Standard genoeg om de landstitel binnen te halen. Voor Benjamin Bundervoet, die als Indiaan al even gekoesterd wordt als de spelers zelf, werd het meteen het mooiste moment uit zijn jaren als clubmascotte. Als Benjamin niet op het veld staat, dan vind je hem achter de tap van zijn café, de Picasso in Lochristi. Histories zocht een plekje uit aan de toog voor een babbel over wat de Gantoise voor hem betekent. 

Benjamin Bundervoet


Dankjewel voor het gesprek!

Dit interview werd afgenomen in juni 2015 door LECA (Landelijk Expertisecentrum voor Cultuur van Alledag). De werking van LECA maakt sinds 1 januari 2019 onderdeel uit van Histories.