Zomerrituelen

Je hoeft niet ver te gaan...

Zomerrituelen

Auteur: Histories

Lange vakanties, daguitstapjes, tweede verblijvers en geplande of net spontane reisjes: we kijken er reikhalzend naar uit na drukke school- en werktijden. Soms gaan we naar het buitenland, maar steeds vaker blijven we ook in eigen land. Of het nu een dagtocht is met de fiets of een citytrip, een midweek of een weekendje kamperen in de Ardennen, een zomer zonder kunnen we ons niet meer voorstellen. Maar het kan nog dichter bij huis. Bijvoorbeeld gratis kamperen bij mensen in de tuin via de 'Welcome in my garden'-app. Of wat dacht je van een terrasje doen, een BBQ, waterspelletjes, speelstraten of festivals? Je vindt die activiteiten waarschijnlijk ook in jouw omgeving. Onze achtertuinen, straten en steden mogen dan geen campings, cruises of hotels zijn, er is in het klein en het groot in de buurt vanalles te beleven. En dat is vaak zeker zo leuk!

Zomerse BBQ

Mmm, ruik jij dat ook? De geur van een barbecuevuur en gegrild eten komt ons op zomerse dagen vaak tegemoet. Een gezellige barbecue is voor velen dan ook dé ideale start van een goede zomer. Het oeroude fenomeen van je eten op een vuur grillen en een gezellig babbeltje slaan is een geliefd ritueel dat ook de rest van het zomerseizoen door Jan en alleman georganiseerd wordt: in familiale kring of door verenigingen, als gezellige weekendactiviteit of door collega’s als afsluiter van een geslaagd werkingsjaar. Behalve de geur van al die gegrilde lekkernijen kan je zo’n zomerse barbecue ook herkennen aan de spelende kinderen die overal tussendoor rennen en de buffettafel waar ook salades en drankjes niet mogen ontbreken… smullen maar!

Voor sommigen gaat het zelfs nog een stapje verder en is het BBQ-en meer dan een gemoedelijke manier van eten. Het is een sport en een kunst, en wie die goed verstaat kan meedoen aan het Wereldkampioenschap BBQ. Het kampioenschap wordt georganiseerd door de Fielesoofen en Stad Torhout. Een gezellig babbeltje is er dan misschien niet meer bij als iedereen in opperste concentratie is, maar een spektakel zal het voor de BBQ-liefhebbers zeker zijn.

Wat er op de BBQ ligt, is in de afgelopen jaren wel wat veranderd. Enerzijds is er een groter aanbod aan vegetarische en veganistische producten gekomen die BBQ-klassiekers zouden moeten vervangen. Anderzijds komen er producten met een eigen smaak die speciaal geschikt zijn om op de grill te bereiden. Ook is er vernieuwde interesse gekomen in producten die altijd al plantaardig waren en die perfect bij de BBQ passen. Denk aan maiskolven, paddenstoelen en gegrilde groenten zoals courgette en aubergine. Er ontstaan steeds nieuwe recepten. Een plantaardige (en daarmee vaak ook een milieuvriendelijke) BBQ organiseren is zeker niet moeilijk! En eten dat met plezier op een BBQ gegrild wordt, smaakt altijd goed.

Waterspelletjes

Wie zomer zegt, zegt… waterspelletjes! Met een klimaat zoals het onze kan het soms hevig zweten en puffen zijn in de zomer. Voor de vele mensen die geen zwembad hebben in hun tuin zijn waterspelen de ideale oplossing om toch wat verfrissing te zoeken. Vaste waardes in het genre zijn bijvoorbeeld flessenvoetbal, een watergevecht (met waterpistolen of -ballonnen), sponstikkertje, emmerestafette, door een sproeier lopen of een zelfgemaakte waterglijbaan ineen knutselen.

Speelstraten

De zomer is bovendien de tijd dat de kinderen vrij zijn van school. Zij hebben energie te over en met mooi weer willen zij ook graag buiten kunnen spelen. Niet alle kinderen hebben evenveel ruimte om dat te kunnen en niet alle straten zijn geschikt voor spelende kinderen. Maar daar valt wel iets aan te doen! Bij een speelstraat wordt de straat afgezet en moet al het gemotoriseerd verkeer plaatsmaken voor de benenwagen. Spelende kinderen en voetgangers hebben dan altijd voorrang. Dit moet worden aangevraagd bij de gemeente. Er zijn dus nog wel volwassenen bij nodig om het te regelen, maar daarna zijn de kinderen de baas in de straat. Soms wordt er in vraag gesteld of er wel ‘echt’ of genoeg gespeeld wordt in zo’n speelstraat. Dan zien mensen het als een verlenging van de achtertuinen of als trucje van volwassenen om een rustige vakantietijd te hebben. Maar ondanks die twijfels kan een speelstraat toch goed zijn om buren contact te laten leggen. Het kan de drempel verlagen om elkaar op te zoeken.

Een terrasje doen

Genieten van het goede weer aan een tafeltje buiten op het terras, met een frisse pint en leuk gezelschap… In iedere stad en bijna ieder dorp is wel een café of restaurant te vinden met een terras. Zodra het weer maar iets meezit, worden de tafels en stoelen buitengezet en als de zon gaat schijnen hoef je bij de meeste Belgen niet aan te dringen: de café-sfeer in de open lucht is snel een feit. Het kan soms een ware zoektocht zijn om een plaatsje te vinden. Een ‘terrasje doen’ is een zeer populaire zomertraditie en kan ons werkelijk dat fijne zomergevoel geven.

Festivals

Een ander tripje dicht bij huis is het festival. Vlaanderen staat er bol van en er komen er steeds meer bij. Rock-Werchter, Tomorrowland, Pukkelpop, Graspop, Dranouter, Dour, Live is Live, Lokerse Feesten, Gentse Feesten... de lijst lijkt geen einde te kennen. Festivals zijn een enorm populaire manier om een feestsfeer in een plaats te creëren. Er worden veel mensen mee bereikt, inclusief toeristen, en het is een kans bij uitstek voor bijvoorbeeld een stad, een initiatief of sponsor om zichzelf in een positief daglicht te stellen.

Hoewel festivals veel jongeren aantrekken, ontwikkelen zich steeds meer festivals voor verschillende leeftijden en doelgroepen. Er worden speelgebieden ingericht waar ouders met kinderen terecht kunnen, of rustige hoekjes waar mensen die even van het intense gefeest willen bijkomen, kunnen uitrusten. Daarnaast komt er meer aandacht voor een milieuvriendelijke aanpak. Festivals kunnen massa's afval achterlaten, als er geen beleid rond is. Herbruikbare bekers, afvalverwerking, waterverbruik, vegetarisch aanbod – het zijn allemaal stappen die sommige festivals al nemen om een negatieve impact op het milieu te verkleinen.

De kans is groot dat ook bij jou in de buurt een festival georganiseerd wordt. Hoewel het dicht bij huis is, waan je je daar soms in een compleet andere wereld. Dorp, stad, straat, openbare ruimte of weiland worden omgetoverd tot muziek-, dans- en theaterbelevingen. Festivals hebben hun eigen, feestelijke sfeer. Er is de buitenlucht, de zomerzon, het samenzijn – er is vaak zelfs een soort 'dresscode’, bijvoorbeeld een variant op bohemian kleding. Er is veel eten en drinken te koop, alsook merchandise en andere hebbedingen. Bij meerdaagse festivals kun je vaak ook kamperen. Soms voelt het dan nog niet eens zo ver van vakantie, als er veel tenten en kraampjes zijn.

Meer informatie en verantwoording

Afbeeldingen

De afbeeldingen genummerd op volgorde van boven- tot onderaan de pagina:

  1. (bannerafbeelding) Zonnebril. Ethan Robertson, 10-09-2016, via: https://unsplash.com/photos/SYx3UCHZJlo
  2. Kindje speelt met water. Rasheedhrasheed, CC BY-SA 4.0 https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0, via Wikimedia Commons
  3. Bij een zomers festival. Aranxa Esteve, 31-08-2016, via: https://unsplash.com/photos/pOXHU0UEDcg

Artikelen en boeken

  • Strouken, I. (2016). ‘Onmisbaar in ons leven’, in: Strouken, I. (ed.) Immaterieel Erfgoed: van zomercarnaval tot nieuwjaarsduik. Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Nederland, Culemborg.
  • Van der Speeten, G. (2010). ‘Festivals in Vlaanderen: Tussen hybridisering en citymarketing’. In: Boekman, 83, p. 22-27.

Webpagina's

Nieuwsberichten