Stemmen uit het Verleden: de zoektocht van Ruth over het bijgeloof van de vissers

Hoe kan je de inhoud van de collectie Stemmen uit het Verleden nu precies doorzoeken? Om dat uit te leggen volgen we vier schattenjagers (Benjamin, Marie, Veronique en Ruth) op zoek naar waardevolle informatie over vroeger. Hieronder kan je de zoektocht van Ruth volgen.

Ruth maakt voor het visserijmuseum een nieuwe tentoonstelling over het bijgeloof van de vissers.

Project Stemmen uit het Verleden. Figuur 5. Visser (collectie Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke)

Figuur 5. Visser (collectie Nationaal Visserijmuseum Oostduinkerke)

Ze combineert twee zoektermen: ‘visser’ en ‘bijgeloof’ en vindt meteen wat ze zoekt: een interessant fragment over de bijgelovige vissers uit Heist en hun (on)geloof in de zeeduivel:

Spreker 1: de waterduivel. ik heb nooit de waterduivel niet meer gekend maar mijn vader heeft daar veel van verteld. de waterduivel dat was meestal een ezel die uitgebroken was uit de wei… me een ketting aan zijn nek die rond het huis liep natuurlijk… en hij liep op de kasseien… keien want uh… veel kasseien kun je nu niet mee horen. en omdat het ook stekedonker was… als hij een keer tegen een staak of tegen uh… iets sloeg hé… de waterduivel had heel Heist rondgegaan hé. en het ging weer een ramp zijn en het moest juist per toeval dan zijn… als er ergens een wijfje dood was of een vent… de waterduivel had daar gepasseerd en het is weer gebeurd hé. Zie je… dat waren zo allemaal van die dramatische dingen hé. spoken.

De verhalen van Benjamin, Marie, Veronique en Ruth illustreren de rijkdom van de collectie. De collectie Stemmen uit het Verleden bevat een waardevolle schat aan informatie voor verschillende erfgoedactoren. Zowel de geïnteresseerde Vlaming en de heemkundige kringen, als de musea, de erfgoedcellen en de kenniscentra vinden aan de hand van de gestandaardiseerde trefwoorden en de uitgebreide zoekmogelijkheden zeker heel wat parels van fragmenten terug, die uiteraard met een kritische blik bekeken moeten worden.

Aan de slag als vrijwilliger?

Heb je interesse om de taalkundige transcripties inhoudelijk na te kijken of heb je interesse om mee te werken aan de thematische annotatie? Neem dan contact op met Lien Hellebaut (gcnd@ugent.be).

Meer weten?