Vacature: 2 beroepsinlevingsstages begeleiding erfgoedvrijwilligers

Klopt jouw hart ook voor erfgoedvrijwilligers?

Histories is dé dienstverlenende erfgoedorganisatie voor erfgoedvrijwilligers. Wij ondersteunen heemkundigen, genealogen, traditiedragers, metaaldetectoristen en andere mensen en organisaties die vanuit passie zorgdragen voor cultureel erfgoed.

Ondersteun je graag de mensen die bovenstaande erfgoedpraktijken en –activiteiten levend willen houden? Wil je mee nadenken over hoe erfgoedvrijwilligers en hun verenigingen actief kunnen blijven in coronatijden? Of hoe zij nieuwe vrijwilligers kunnen inschakelen en een meer inclusieve en duurzame werking kunnen uitbouwen? Heb je daarnaast ook een vlotte pen en een overvloed aan empathie en social skills? Dan is deze betaalde beroepsinlevingsstage misschien iets voor jou!

Gedurende een half jaar word je betrokken bij de dienstverlening en ondersteuning van erfgoedvrijwilligers en gemeenschappen. Je ontwikkelt acties op maat, je zet mee in op het actualiseren van inhoudelijke databanken, je schrijft ondersteunende webteksten, je begeleidt gemeenschappen in zorgtrajecten, je verzamelt getuigenissen rond good practices voor de website van een internationaal project enzovoort. Je draait ook mee in de algemene werking en je maakt kennis met de andere initiatieven van Histories.

Zo leer je bij ons al doende vaardigheden en competenties die jouw kans op een job in de cultureel-erfgoedsector versterken.

Wat heb je ons te bieden?

  • Je beschikt over een masterdiploma of EVC.
  • Je hebt interesse in cultureel erfgoed en/of immaterieel erfgoed en de mensen achter dit erfgoed, je kan overweg met mensen en kan sociale situaties goed inschatten.
  • Rollen als begeleider en bemiddelaar zijn op je lijf geschreven en je hebt een luisterend oor.
  • Je beschikt over goede communicatieve en redactionele vaardigheden, correcte spelling en grammatica is essentieel. Je hebt een uitstekende kennis van het Nederlands en een goede kennis van het Engels.
  • Je kan zelfstandig werken maar ook in team.
  • Je werkt resultaatgericht en nauwgezet. Ook zit het in je DNA om problemen aan te pakken wanneer ze zich stellen.
  • Je hebt zin voor initiatief en een hands-on aanpak. Daarnaast neem je ook vlot verantwoordelijkheid op en ben je een goede planner.
  • Flexibiliteit (o.a. occasioneel avondwerk) is part of the job binnen een dienstverlenende organisatie, dit schrikt je niet af.
  • Je kan overweg met kantoorsoftware zoals oa. tekstverwerkers maar durft experimenteren met andere digitale toepassingen. Basiskennis i.v.m. videobewerking om filmpjes te maken is een pluspunt (maar geen vereiste).

Wat biedt Histories?

  • Je werkt mee aan de uitbouw van een nieuwe organisatie die een centrale positie inneemt in de cultureel-erfgoedsector in Vlaanderen. Je krijgt de kans om op korte termijn veel ervaring op te doen en al doende te leren hoe de Vlaamse erfgoedwereld in elkaar zit en mee te werken aan een internationaal project.
  • Je komt terecht in een ervaren team dat de waarden participatieve en inclusieve organisatie met een ervaren team belangrijk vindt. Er is een professioneel kader dat inzet op jouw begeleiding en ontwikkeling.
  • Je werkt in het kader van coronapreventie hoogstwaarschijnlijk een groot deel van de tijd van thuis uit maar houdt via dagelijkse check-ins en tools zoals slack en sharepoint nauw contact met de stagebegeleider en andere collega’s. Daarnaast zal er ook gewerkt worden in het kantoor van Gent en Mechelen (in mindere mate) of op verplaatsing, afhankelijk van de invulling van de stage.
  • We bieden (maximaal) 6 maanden een overeenkomst aan voor een voltijdse beroepsinlevingsstage (37u30/week). De financiële vergoeding bedraagt 812,86 euro per maand aangevuld met een sociaal abonnement voor woon-werkverkeer.
  • Je krijgt een gevarieerd takenpakket dat je de kans biedt om een sterkere positie op de arbeidsmarkt te verwerven. Je kan je competenties ontwikkelen, een breed netwerk uitbouwen en concrete ervaring op doen.

Takenpakketten

Takkenpakket 1: immaterieel erfgoed

Ondersteuning van immaterieel erfgoedgemeenschappen

Histories is binnen de cultureel-erfgoedsector de trekker voor acties binnen het zogenaamde domein 3 van UNESCO. Specifiek begeleiden en ondersteunen we iedereen die werkt rond feesten, rituelen en sociale praktijken. Vaak helpen we die gemeenschappen om hun traditie, feest of sociale praktijk te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed (ICE) in Vlaanderen. Recent gebeurde dit nog voor de Gentse Floraliën. Hier gaat een zorgtraject aan vooraf dat volledig op maat wordt uitgewerkt samen met de gemeenschap in kwestie. Momenteel lopen er trajecten rond onder andere de reuzencultuur, kermis, historisch schutterswezen en de Gentse Feesten. Voor jou zijn er ondersteunende taken weggelegd zoals het uitschrijven van verslagen, voorbereiden van werkgroepvergaderingen en uitwerken van het aanvraagdossier. Ook het zelfstandig begeleiden van gemeenschappen en beantwoorden van vragen kan tot de taken behoren. Zo leer je o.a. omgaan met diverse gemeenschappen en hun erfgoednoden en leer je methodieken van nabij kennen om die gemeenschappen weerbaarder te maken en een erfgoedzorgtraject op maat uit te werken.

ICE-databanken

Daarnaast zijn er ook een aantal ICE-databanken, zoals de reuzendatabank, feestendatabank en rituelendatabank, die door Histories beheerd worden. Deze databanken zullen, na actualisering, geïntegreerd worden in de nieuwe digitale aanwezigheid van Histories. Het is aan jou om de redactie en inhoudelijke correctie van een aantal fiches in de databanken op te nemen en participatief informatie van de immaterieel erfgoed-gemeenschappen te verzamelen.

Takkenpakket 2: vrijwilligerswerking

Ondersteuning van erfgoedgemeenschappen i.v.m. hun vrijwilligerswerking

Histories zet de vele duizenden erfgoedvrijwilligers in Vlaanderen en Brussel centraal in haar werking (zie ons beleidsplan). Histories ondersteunt die erfgoedvrijwilligers niet alleen inzake de erfgoedpraktijken, maar ook over hoe ze hun eigen vrijwilligerswerking en -vereniging kunnen (inclusief en participatief) uitbouwen. Het gaat hier over begeleidings- en vormingstrajecten, ondersteunende artikels, nieuwsberichten, … Voor jou zijn er ondersteunende taken weggelegd zoals het interviewen van good practices, het maken van filmpjes over good practices en methodieken, het uitschrijven van verslagen, het voorbereiden van begeleidingsvergaderingen, en het uitschrijven van veelgestelde vragen (webteksten). Ook het begeleiden van gemeenschappen en beantwoorden van vragen kan tot de taken behoren. Zo leer je o.a. omgaan met diverse gemeenschappen en hun noden inzake vrijwilligerswerking en leer je methodieken van nabij kennen om die gemeenschappen te versterken alsook participatiever en diverser te maken in deze speciale coronatijden.

Inclusive museums

Inclusive museums is een Europees Erasmus+ project met als doel om best practices uit te wisselen rond diversiteit, inclusie en vrijwilligerswerking in de erfgoedsector. Histories is als Vlaamse trekker verantwoordelijk voor de website www.inclusivemuseums.eu en de organisatie van een plaatsbezoek van collega’s uit Polen, Finland, Spanje en Nederland. Help mee het bezoek van onze partners aan Vlaanderen voor te bereiden door o.a. interviews af te nemen met good practices.

Interesse?

We zoeken 2 stagiairs voor bovenstaande takenpakketten. Stuur ten laatste op 15 november 2020 je cv en motivatiebrief per e-mail naar vacature@historiesvzw.be met een duidelijke vermelding van ‘kandidatuur BIS begeleiding’. Het is erg belangrijk dat je in deze brief duidelijk maakt wat jouw specifieke verwachtingen zijn van de stage, welke vaardigheden je wil inzetten en hoe deze stage past in jouw loopbaanontwikkeling. Geef ook aan welke van de twee takenpakketten je het liefste zou opnemen en waarom.

Op basis van deze motivatie en het curriculum vitae, wordt een eerste selectie gemaakt. Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een digitaal gesprek op 24 november 2020.

In de week voorafgaand aan het gesprek maken ze ook een thuisopdracht die moet ingediend worden vóór 20 november 2020. Indien je nog vragen hebt over deze vacature kan je contact opnemen met  info@historiesvzw.be.