Vacature: kandidaat (m/v/x) gezocht voor een betaalde stage (BIS) bij Histories

Histories is een jonge dienstverlenende erfgoedorganisatie voor erfgoedvrijwilligers. Wij ondersteunen heemkundigen, genealogen, traditiedragers, metaaldetectoristen en andere mensen en organisaties die vanuit passie zorg dragen voor cultureel erfgoed.

Ben je gebeten door tradities zoals reuzen en kermis of het vieren van feesten zoals Kerst en Sinterklaas? Ondersteun je graag de mensen die feesten en sociale praktijken levend houden? Histories is op zoek naar een voltijds medewerker voor een periode van zes maanden. In het kader van een beroepsinlevingsstage word je betrokken bij de dienstverlening en ondersteuning van gemeenschappen die werken rond tradities en help je hen inzetten op duurzame erfgoedzorg. Heb je daarnaast ook een vlotte pen en ben je gebeten door digitale media? Dan is een betaalde beroepsinlevingsstage bij Histories misschien iets voor jou!

Gedurende een half jaar leer je bij ons vaardigheden en competenties die jouw kans op een job in de cultureel-erfgoedsector versterken. Als voltijds medewerker word je betrokken bij de dienstverlening en ondersteuning van gemeenschappen die werken rond tradities en help je hen inzetten op duurzame erfgoedzorg. Naast inhoudelijke dienstverlening draai je ook mee in de algemene werking van Histories met een focus op redactiewerk en ondersteun je de uitbouw van de digitale aanwezigheid van Histories.

Wat heb je ons te bieden?

  • Je beschikt over een (master)diploma
  • Je hebt interesse in cultureel erfgoed en de mensen achter dit erfgoed, je kan overweg met mensen en kan sociale situaties goed inschatten. Rollen als begeleider en bemiddelaar zijn op je lijf geschreven en je hebt een luisterend oor.
  • Je beschikt over goede communicatieve en redactionele vaardigheden, correcte spelling en grammatica is essentieel. Je hebt een uitstekende kennis van het Nederlands.
  • Je kan zelfstandig werken maar ook in team.
  • Je werkt resultaatgericht en nauwgezet. Ook zit het in je DNA om problemen aan te pakken wanneer ze zich stellen.
  • Je hebt zin voor initiatief en een hands-on aanpak. Daarnaast neem je ook vlot verantwoordelijkheid op en ben je een goede planner.
  • Flexibiliteit is part of the job binnen een dienstverlenende organisatie, dit schrikt je niet af.
  • Je kan overweg met kantoorsoftware zoals oa. tekstverwerkers. Heb je daarnaast ook kennis over databeheer en websites, dan heb je een streepje voor.

Wat biedt Histories?

Histories is een jonge dienstverlenende erfgoedorganisatie waar mensen en organisaties met een passie voor cultuur van alledag, lokaal erfgoed of genealogie terecht kunnen voor ondersteuning op maat. Bij Histories krijg je de kans om op korte termijn veel ervaring op te doen en al doende te leren hoe de Vlaamse erfgoedwereld in elkaar zit.

We bieden jou een professioneel begeleidingskader op maat met een ervaren team dat inzet op jouw begeleiding. Je wordt tewerkgesteld op het kantoor in Mechelen en Gent, afhankelijk van de invulling van de stage.

We bieden (maximaal) 6 maanden een overeenkomst aan voor een voltijdse beroepsinlevingsstage (37u30/week). De financiële vergoeding is afhankelijk van je leeftijd en bedraagt minimum 796,90 euro per maand aangevuld met een sociaal abonnement voor woon-werkverkeer.

Je krijgt de mogelijkheid om een sterkere positie op de arbeidsmarkt te verwerven door je competenties te ontwikkelen, een breed netwerk uit te bouwen en concrete ervaring op te doen binnen een dienstverlenende organisatie die vrijwilligers ondersteunt in de uitvoering van hun erfgoedtaken.

Een snelle start is gewenst.

Interesse?

Stuur ten laatste op 29 maart 2020 je cv en motivatiebrief per e-mail naar vacature@historiesvzw.be met een duidelijke vermelding van ‘BIS Histories’. Het is belangrijk dat je in deze brief duidelijk maakt wat jouw verwachtingen zijn van de stage, welke vaardigheden je wil inzetten en hoe deze stage past in jouw loopbaanontwikkeling.

Op basis van deze motivatie en het curriculum vitae, wordt een eerste selectie gemaakt. Geselecteerde kandidaten worden uitgenodigd voor een schriftelijke proef en een gesprek in Mechelen op 3 april 2020.

Indien je nog vragen hebt over deze vacature kan je contact opnemen met frauke.hens@historiesvzw.be. Meer info over Histories kan je vinden op www.historiesvzw.be

Meer informatie over het takenpakket

Als stagiair zal je ingeschakeld worden in twee onderdelen van de werking:

  1. De ondersteuning van immaterieel erfgoed-gemeenschappen

Histories is binnen de cultureel-erfgoedsector de trekker voor acties binnen het zogenaamde domein 3 van UNESCO. Specifiek begeleiden en ondersteunen we iedereen die werkt rond feesten, rituelen en sociale praktijken. Vaak helpen we die gemeenschappen om hun traditie, feest of sociale praktijk te laten erkennen als immaterieel cultureel erfgoed (ICE) in Vlaanderen. Recent gebeurde dit nog voor de Gentse Floraliën of het Historisch Schutterswezen in Vlaanderen. Hier gaat een zorgtraject aan vooraf dat volledig op maat wordt uitgewerkt samen met de gemeenschap in kwestie. Voor jou zijn er ondersteunende taken weggelegd zoals het uitschrijven van verslagen, voorbereiden van werkgroepvergaderingen en uitwerken van het aanvraagdossier. Ook het begeleiden van gemeenschappen en beantwoorden van vragen kan tot de taken behoren. Zo leer je o.a. omgaan met diverse gemeenschappen en hun erfgoednoden en leer je methodieken van nabij kennen om die gemeenschappen weerbaarder te maken en een erfgoedzorgtraject op maat uit te werken.

  1. Het ondersteunen van de digitale aanwezigheid van Histories

Histories werkt als nieuwe organisatie aan haar online aanwezigheid. Hiervoor moet heel wat informatie kritisch nagekeken, aangevuld en aangepast worden vooraleer die informatie in de nieuwe digitale omgeving kan verschijnen. Het is aan jou om de redactie en inhoudelijke correctie van een aantal databanken op te nemen. Samen met de collega’s die instaan voor de opbouw van het digitale luik zal je ook ingezet worden bij de overdracht van alle informatie. Verder kan je ingezet worden bij de redactie van nieuwsbrief, magazine en projecten van Histories. Zo leer je o.a. werken met diverse online digitale tools zoals WordPress, Mailchimp, Slack, Sharepoint, Caspio en Canva.

Posted in Eigen nieuws.