Vormingsaanbod

Ontdek hier ons vormingsaanbod voor de komende maanden. Onze vormingssessies zijn coronaproof: digitaal of op veilige locaties over heel Vlaanderen. We houden rekening met de dan geldende coronamaatregelen. We zijn nog volop bezig met ons aanbod verder uit te breiden en af te stemmen op de huidige situatie, dus hou deze pagina regelmatig in de gaten … of lees onze nieuwsbrief.

 

\ Blijf op de hoogte

van het laatste nieuws over ons vormingsaanbod.


PROMOOT JE ACTIVITEIT. HET JUISTE KANAAL VOOR JE ERFGOEDVERHAAL
Ontdek hoe communicatie werkt en welke kanalen je kan gebruiken

Kruishoutem \ Duffel \ Genk \ Kortenberg \ webinar

Je activiteit bekend maken bij een zo groot mogelijk publiek met een klein budget: daar droomt elke vereniging van. Met deze praktijkgerichte vorming laten we je begrijpen hoe communicatie werkt en welke communicatiekanalen voor jouw vereniging en erfgoedactiviteiten het meest geschikt zijn. Naast de basis van publiekscommunicatie maken we ook kennis met goede voorbeelden van andere verenigingen.

HELP! EEN NIEUWE VZW WETGEVING
Wat is er veranderd? Wat zijn de nieuwe verplichtingen? Hoe breng je jouw vzw in regel?

Webinar

Sinds 1 mei 2019 is er een nieuwe wetgeving van kracht voor vzw’s. Wat is er veranderd? Wat zijn de nieuwe verplichtingen? Hoe breng je jouw vzw in regel? Tegen wanneer moeten vzw’s in orde zijn? Wat zijn de basisvoorwaarden voor een gezond en haalbaar vzw-beheer? Wat zijn hierbij erfgoedgerelateerde voorbeelden of aandachtspunten? Je krijgt tijdens deze infosessie een antwoord op al jouw vragen.

KOTCAFE: HULP BIJ JE UBO-REGISTRATIE
Samen doen we de jaarlijkse registratie voor jouw vzw

Webinar

Herinner je even vorig jaar: uiteindelijk kreeg je tot 30 september 2019 om in orde te zijn met de registratie in het UBO-register. Echter, bij wijzigingen in je vzw moet je deze in het UBO-register aanbrengen. Maar ook bij wie niets veranderde, moet jaarlijks de informatie bevestigd worden. Tijdens dit kotcafé probeer je elk voor je eigen computer om de registratie voor jouw vzw te doen.

JE EIGEN ONDERZOEK NAAR WAGENMAKERIJ
Leg de (familie)geschiedenis van wagenmakers in jouw regio bloot

Webinar

Heb jij altijd al meer willen weten over de wagenmaker in je dorp of familie? Tijdens deze vorming willen we handvaten aanreiken om de wagenmakers in jouw regio en hun (familie)geschiedenis bloot te leggen. We willen mensen samenbrengen die deze interesse delen. Door vanuit verschillende standpunten te kijken, willen we een rijker verhaal brengen en antwoord bieden op eventuele obstakels tijdens het onderzoek.

WAARDEREN MET VRIJWILLIGERS EN ERFGOEDGEMEENSCHAPPEN
Leer hoe je vrijwilligers kan motiveren, inspireren en begeleiden bij het waarderen van erfgoed

Webinar

Heb je een collectie of immaterieel erfgoed die je wil waarderen volgens de regels van de kunst? Betrek je daar graag vrijwilligers bij? Of denk je dat een lokale erfgoedgemeenschap wel baat zou hebben bij een waarderingsoefening? Een goede voorbereiding is het halve werk. Tijd besteden aan het sensibiliseren en ontwerpen van een traject op maat loont echt! Tijdens deze reeks webinars ondervind je zelf hoe dat in zijn werk gaat.

INFOSESSIE CROWDFUNDING
Zorg ervoor dat het publiek investeert in je erfgoedproject

Antwerpen, Gent, webinar

Steeds vaker hoor je van erfgoedprojecten die financieel mogelijk werden gemaakt door crowdfunding. Er is echter meer aan de hand dan alleen het kostenplaatje: crowdfunding kan er namelijk ook voor zorgen dat het publiek zich nauwer betrokken gaat voelen bij het erfgoed dat je beheert. Een win-win situatie dus. Maar hoe begin je eraan? Welk soort projecten hebben doorgaans kans op slagen? En zijn er ook nadelen verbonden aan een crowdfundingproject?