Vormingsaanbod

\ Blijf op de hoogte

van het laatste nieuws over ons vormingsaanbod.

DE KADASTERKAARTEN VAN POPP: EEN SLEUTEL TOT JE LOKALE GESCHIEDENIS
Ontdek een unieke bron en ga zelf met de kaarten aan de slag.

Aartselaar

Voor de meeste Vlaamse gemeenten zijn de negentiende-eeuwse Poppkaarten een unieke bron voor de lokale geschiedenis. Op deze vorming wordt eerst de achtergrond van het kadaster en van de Poppkaarten geschetst, en worden de toepassingsmogelijkheden voor historisch onderzoek toegelicht. Daarna volgt een workshop waarop de aanwezigen zelf met de Poppkaarten en -leggers aan de slag kunnen.

CROWDFUNDING. ZORG ERVOOR DAT HET PUBLIEK INVESTEERT IN JE ERFGOEDPROJECT
Maak een voorbeeldproject voor het nieuwe erfgoedcrowdfundingsplatform

Mechelen \ Hasselt \ Kortrijk

Crowdfunding of publieksfinanciering is vandaag de dag een van de meest succesvolle manieren om projecten op een alternatieve manier te financieren. Steeds vaker hoor je ook van erfgoedprojecten die financieel mogelijk werden gemaakt door crowdfunding. Tijdens deze sessie krijg je eerst uitleg over crowdfunding, gespekt met heel wat voorbeelden uit de erfgoedsector. Vervolgens ga je zelf aan de slag en vertrekken je met concrete ideeën om een eigen campagne op te starten.

MAMAMITO
Leer de beginselen van het stamboomonderzoek en werk een moederlijke stamreeks uit.

Merksem \ Oostende \ Kuurne \ Mechelen \ Bilzen \ Welle \ Gent \ Leuven \ Bree \ Tessenderlo

Aan de hand van concrete voorbeelden leer je in deze interactieve lezing de beginselen van het stamboomonderzoek en een moederlijke stamreeks uit te werken. Op die manier ben je helemaal klaargestoomd om deel te nemen aan het nieuwe citizen science project ‘MamaMito’. In dit project willen we zoveel mogelijk burgers hun maternale stamreeksen in kaart laten brengen, gecombineerd met DNA onderzoek. Duik dus in je familiegeschiedenis en help hierdoor de wetenschap en de genetica vooruit!

HELP, EEN NIEUWE VZW-WETGEVING!
Wat is er veranderd? Wat zijn de nieuwe verplichtingen? Hoe breng je jouw vzw in regel?

Erpe-Mere \ Hoepertinge \ Leuven

Sinds 1 mei 2019 is er een nieuwe wetgeving van kracht voor vzw’s. Wat is er veranderd? Wat zijn de nieuwe verplichtingen? Hoe breng je jouw vzw in regel? Tegen wanneer moeten vzw’s in orde zijn? Wat zijn de basisvoorwaarden voor een gezond en haalbaar vzw-beheer? Wat betekent het dat de overheid vzw’s wettelijk als ondernemingen beschouwt? Wat zijn de voordelen om vzw te blijven/worden?  Je krijgt tijdens deze infosessie een antwoord op al jouw vragen.

OUD SCHRIFT EN DOCUMENTANALYSE VOOR GEVORDERDEN
Analyseer onder leiding van een specialist bronnen van de 13de tot de 19de eeuw.

Gent

Oude documenten zijn niet alleen moeilijk te ontcijferen, maar nog moeilijker te interpreteren. De opzet van deze lessenreeks is de deelnemers grondig kennis te laten maken met diverse bronnen uit het ancien régime (14de-18de eeuw) die in het Rijksarchief bewaard worden. De klemtoon zal daarbij liggen op bronnen voor de lokale en de familiegeschiedenis: schepen- en notarisakten, rekeningen, cijnsregisters en leenboeken, persoonsregistratie enzovoort.