Zuurvrij materiaal

Archiefstukken vertellen iets over het verleden en worden bewaard voor de toekomst. Tenminste, als ze vandaag goed beheerd en verzorgd worden. Om het onderhoud gemakkelijker te maken, bestaat er een brede waaier aan zuurvrije materialen, te koop in gespecialiseerde zaken. Je vindt er de beste dingen, van Japans reparatiepapier tot oorkonde-enveloppen. Natuurlijk zijn dit niet de meestgebruikte items op de lijst. Met zuurvrije mappen, papier en dozen kom je al een heel eind.

Het Algemeen Rijksarchief biedt een zeer goede regeling om zuurvrij archiefmateriaal aan te kopen. Je vindt een document over zuurvrij materiaal (pdf) op de website van het Rijksarchief. Heb je niet zulke grote hoeveelheden nodig, dan kan je vanaf nu ook bij Heemkunde Vlaanderen terecht. Wij houden hierbij dezelfde prijzen aan als het Algemeen Rijksarchief.

Artikels en prijzen:

1 zuurvrije archiefdoos  360mm x 255mm x 105mm
ph 8,2 met alkalische reserve
prijs: 2,50 euro

1 zuurvrije map
350mm x 250mm (levering gebeurt in vellen van 350mm x 500mm die u zelf dient te plooien)
prijs: 0,07 euro

1 vel zuurvrij, gebufferd pakpapier
360mm x 680mm
ph 7,5 à 8 gebufferd met calciumcarbonaat
prijs: 0,30 euro

Geïnteresseerd? Je kan bestellen via 015/80.06.30 of info@historiesvzw.be. Je kan deze materialen zelf komen afhalen in Sint-Amandstraat 72, 9000 Gent, of je kan ze, met betaling van de portkosten, laten opsturen. Heb je een specifieke vraag in verband met zuurvrij archiefmateriaal of wil je toch iets bijzonders bestellen, dan kan je hiervoor eveneens contact opnemen.

Vragen over hoe je zo’n zuurvrije doos plooit? Bekijk hier een filmpje.