Erfgoedcrowdfunding

Het ‘Geef om erfgoed’-platform wil kleinschalige erfgoedprojecten in Vlaanderen en Brussel mee helpen realiseren.

Crowdfunding of publieksfinanciering is vandaag de dag een van de meest succesvolle manieren om projecten op een alternatieve manier te financieren. Steeds vaker hoor je ook van erfgoedprojecten die financieel mogelijk werden gemaakt door crowdfunding. Er is echter meer aan de hand dan alleen het kostenplaatje: crowdfunding kan er namelijk ook voor zorgen dat het publiek zich nauwer betrokken gaat voelen bij het erfgoed dat je beheert.

In samenwerking met Growfunding en Cera wil Erfgoed in de Praktijk met een eigen crowdfundingsplatform kleinschalige erfgoedprojecten in Vlaanderen en Brussel mee helpen realiseren. Steungevers krijgen telkens een onvergetelijke erfgoedbeleving en geven de erfgoedprojecten op die manier een financieel duwtje in de rug. In ruil voor hun bijdrage ontvangen ze een uitnodiging om actief deel te nemen aan het erfgoedproject.

Een win-win situatie dus. Zoek je middelen voor jouw kleinschalig erfgoedproject? Neem deel aan onze infosessies en workshops! En leer hoe je eraan begint! Meer informatie en inschrijven voor de infosessies en workshops.

Organisatie

Voor dit project werkt Erfgoed in de Praktijk samen met Growfunding (www.growfunding.be) een platform dat sociale crowdfundingprojecten begeleidt maar ook allerhande vormingen aanbiedt. Voornaamste doel is het uitbouwen van een sociaal en financieel draagvlak voor erfgoedprojecten via civic crowdfunding.

Erfgoed in de Praktijk is het gezamenlijk vormingsaanbod van Histories, FARO, Herita, PARCUM en Davidsfonds. In het kader van een aantal evenementen (Open Monumentendag, Erfgoeddag, Open Kerkenweekend, Nacht van de Geschiedenis,…) organiseren deze partners al een aantal jaren laagdrempelige avondcursussen die de deelnemers aan deze evenementen helpen bij de organisatie van hun activiteiten naar aanleiding van deze erfgoedevenementen.

Het gezamenlijk erfgoedcrowdfundingsplatform van Erfgoed in de Praktijk en Growfunding wordt mogelijk gemaakt dankzij de steun van Cera.