Stemmen uit het Verleden: de zoektocht van Veronique over de traditionele klederdracht in Zeeland

Hoe kan je de inhoud van de collectie Stemmen uit het Verleden nu precies doorzoeken? Om dat uit te leggen volgen we vier schattenjagers (Benjamin, Marie, Veronique en Ruth) op zoek naar waardevolle informatie over vroeger. Hieronder kan je de zoektocht van Veronique volgen.

Veronique doet onderzoek naar de traditionele klederdracht in Zeeland. Ze zoekt op ‘kleding’ en filtert op de Zeeuwse opnames.  Zo vindt ze bijvoorbeeld een interessant fragment uit Axel, waarin het gaat over de Zeeuwse rouwkleding en waarin de kleuren van de Zeeuwse klederdracht tot leven komen:

Spreker 2: en dan hadden ze ook nog een bepaalde dracht wanneer er iemand uh dood was in de familie he.

Interviewer: ja?

Spreker 2: dat kon je zien aan de strik vanachter aan hun muts en in de week hadden ze een klein wit strikje hier eraan en ’s zondags een grote strik aan hun muts vanachter. dus dat was het verschil. iemand die in de zware rouw was die had zwarte doeken.

Spreker 2: ja.

Spreker 3: zwarte.

Spreker 1: en in de lichte rouw … die had blauwe doeken.

Spreker 2: ja.

Spreker 3: dat was het rouwen.

Spreker 1: met blauwe bloemen op of het een of het ander. maar iemand die niets…

Interviewer: ja ja ja.

Spreker 3: dat het voor een neef of zo hé was dat hé.

Spreker 1: een lichte rouw hé. maar anders dan was het uh…

Spreker 1: nogal veel rood … en bruin … ja.

Spreker 3: ja ja gekleurd hé.

Spreker 1: prachtig het was prachtig ik vond het een prachtige dracht.

Spreker 3: ik ook. ik was er altijd gek van.

De verhalen van Benjamin, Marie, Veronique en Ruth illustreren de rijkdom van de collectie. De collectie Stemmen uit het Verleden bevat een waardevolle schat aan informatie voor verschillende erfgoedactoren. Zowel de geïnteresseerde Vlaming en de heemkundige kringen, als de musea, de erfgoedcellen en de kenniscentra vinden aan de hand van de gestandaardiseerde trefwoorden en de uitgebreide zoekmogelijkheden zeker heel wat parels van fragmenten terug, die uiteraard met een kritische blik bekeken moeten worden.

Aan de slag als vrijwilliger?

Heb je interesse om de taalkundige transcripties inhoudelijk na te kijken of heb je interesse om mee te werken aan de thematische annotatie? Neem dan contact op met Lien Hellebaut (gcnd@ugent.be).

Meer weten?